12 porcji / 78 kcal

Krem z nerkowców i daktyli

Składniki

140 g daktyli
70 g masła z nerkowców
1 łyżka kakao
1 łyżka oleju
60 ml wody

Przepis

Daktyle zalej zimną wodą i pozostaw na całą noc, by zmiękły. Jeśli nie masz tyle czasu, możesz zalać je wrzątkiem i odczekać około 10-15 minut. Kiedy będą już odpowiednio miękkie, zmiksuj je przy pomocy blendera, następnie dodaj do nich masło z nerkowców, kakao, olej oraz wodę i ponownie zmiksuj na jednolitą, gładką masę. Gotowy krem przełóż do słoika i przechowuj go w lodówce.

Zdrowa alternatywa dla kremu czekoladowego – krem z nerkowców i daktyli

Jak wszyscy wiemy, Nutella nie jest najzdrowszym produktem spożywczym. Zawiera bowiem mnóstwo cukru i oleju palmowego, a także mleko w proszku, które w swoim składzie ma oksysterole, czyli utlenione formy cholesterolu. Zwiększają one ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz choroby nowotworowe. Nie zmienia to jednak faktu, że wiele osób uwielbia ten krem czekoladowy. Jednak dla własnego zdrowia warto z niej zrezygnować lub przynajmniej mocno ograniczyć jego spożywanie. Niestety, w sklepach wciąż niełatwo jest znaleźć zdrowsze zamienniki Nutelli. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zrobić ją samodzielnie. A przygotowanie zdrowszej wersji kremu czekoladowego jest naprawdę proste.

Pyszny i zdrowy krem z nerkowców i daktyli

Połączenie nerkowców i daktyli to naprawdę przepyszna kombinacja, która zachwyci każdego – nie tylko miłośników zdrowych słodyczy. Dlaczego właśnie taki skład? Przede wszystkim ze względu na to, że w efekcie otrzymujemy delikatny w smaku (za sprawą pasty z nerkowców) oraz słodziutki (za sprawą daktyli) krem, który nie zawiera dodatku cukru!

Krem z nerkowców i daktyli sprawdzi się jako dodatek do kanapek, naleśników czy pankejków. Można go także podawać z ciasteczkami czy krakersami. Stanowi również idealne nadzienie do ciast oraz babeczek. Jak widać, dla tego pysznego i słodkiego kremu można znaleźć mnóstwo zastosowań!