Jak zrobić domową pastę pistacjową – przepis?
Składniki
Przepis
Do przepisu wybierz świeże, niesolone pistacje. To bardzo ważne, by pistacje były surowe, dzięki czemu nie zaburzą naturalnego smaku pasty pistacjowej. Przed zmieleniem pistacji warto je również uprażyć w piekarniku. Ten proces ma bowiem na celu wydobycie głębszego smaku oraz aromatu z pistacji.
Nagrzej więc piekarnik do 180° i rozłóż pistacje na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by się ze sobą nie stykały. Gdy piekarnik będzie nagrzany, włóż do niego pistacje na około 5-7 minut. Po tym czasie wyjmij blachę i pozostaw orzechy do ostygnięcia.
Gdy pistacje będą już miały temperaturę pokojową, przychodzi czas na mielenie. Będzie Ci potrzebny blender (najlepiej kielichowy) o dużej mocy, który poradzi sobie ze zmieleniem orzechów. Wrzuć do kielicha blendera pieczone pistacje i włącz urządzenie. Najpierw powinno pracować na mniejszych obrotach, jednak z czasem możesz je stopniowo zwiększać. Cały proces potrwa nawet 10 minut. Na początku zauważysz, że orzechy mielą się na mąkę, lecz po kilku minutach zacznie wytrącać się z nich tłuszcz, który połączy się ze sproszkowanymi orzechami, tworząc gładką pastę pistacjową. Gotowa domowa pasta pistacjowa powinna mieć dosyć płynną konsystencję w porównaniu z klasycznym masłem z orzechów arachidowych.
Słodka domowa pasta pistacjowa
Kiedy masz już swoją bazę, czyli masło z pistacji, możesz oczywiście zostawić je w podstawowej wersji lub wzbogacać o rozmaite składniki, tworząc przepyszne kremy orzechowe. Zacznijmy więc od słodkich wariantów kremu pistacjowego. Tu bez wątpienia najlepiej sprawdzi się połączenie masła z pistacji oraz białej czekolady. Wystarczy, że rozpuścisz kostkę czekolady w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszasz z wykonanym wcześniej kremem. To przepyszna kompozycja, której trudno jest się oprzeć! Taka domowa pasta z pistacji będzie idealny do ciast, lodów czy naleśników.
Domowa pasta pistacjowa niesolona
Jeśli masz ochotę na wytrawną wersję masła pistacjowego, ale starasz się unikać soli w swojej diecie, doskonałym sposobem na podkręcenie smaku pistacji będzie dodanie do pasty 50 ml smakowej oliwy z oliwek, np. z dodatkiem papryczki chili, bazylii, suszonych pomidorów czy czosnku. To bardzo proste, a jakże pyszne połączenie, które na pewno Cię zachwyci. Smak domowej pasty pistacjowej z dodatkiem oliwy ma w sobie coś niepowtarzalnego! Sprawdzi się idealnie jako dodatek do kanapek, sałatek, mięsa czy pieczonych warzyw.