10 porcji / 112,4 kcal

Jak zrobić domową pastę pistacjową – przepis?

Składniki

200 g pistacji
kostka białej czekolady

Przepis

Do przepisu wybierz świeże, niesolone pistacje. To bardzo ważne, by pistacje były surowe, dzięki czemu nie zaburzą naturalnego smaku pasty pistacjowej. Przed zmieleniem pistacji warto je również uprażyć w piekarniku. Ten proces ma bowiem na celu wydobycie głębszego smaku oraz aromatu z pistacji.

Nagrzej więc piekarnik do 180° i rozłóż pistacje na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by się ze sobą nie stykały. Gdy piekarnik będzie nagrzany, włóż do niego pistacje na około 5-7 minut. Po tym czasie wyjmij blachę i pozostaw orzechy do ostygnięcia.

Gdy pistacje będą już miały temperaturę pokojową, przychodzi czas na mielenie. Będzie Ci potrzebny blender (najlepiej kielichowy) o dużej mocy, który poradzi sobie ze zmieleniem orzechów. Wrzuć do kielicha blendera pieczone pistacje i włącz urządzenie. Najpierw powinno pracować na mniejszych obrotach, jednak z czasem możesz je stopniowo zwiększać. Cały proces potrwa nawet 10 minut. Na początku zauważysz, że orzechy mielą się na mąkę, lecz po kilku minutach zacznie wytrącać się z nich tłuszcz, który połączy się ze sproszkowanymi orzechami, tworząc gładką pastę pistacjową. Gotowa domowa pasta pistacjowa powinna mieć dosyć płynną konsystencję w porównaniu z klasycznym masłem z orzechów arachidowych.

Słodka domowa pasta pistacjowa

Kiedy masz już swoją bazę, czyli masło z pistacji, możesz oczywiście zostawić je w podstawowej wersji lub wzbogacać o rozmaite składniki, tworząc przepyszne kremy orzechowe. Zacznijmy więc od słodkich wariantów kremu pistacjowego. Tu bez wątpienia najlepiej sprawdzi się połączenie masła z pistacji oraz białej czekolady. Wystarczy, że rozpuścisz kostkę czekolady w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszasz z wykonanym wcześniej kremem. To przepyszna kompozycja, której trudno jest się oprzeć! Taka domowa pasta z pistacji będzie idealny do ciast, lodów czy naleśników.

Domowa pasta pistacjowa niesolona

Jeśli masz ochotę na wytrawną wersję masła pistacjowego, ale starasz się unikać soli w swojej diecie, doskonałym sposobem na podkręcenie smaku pistacji będzie dodanie do pasty 50 ml smakowej oliwy z oliwek, np. z dodatkiem papryczki chili, bazylii, suszonych pomidorów czy czosnku. To bardzo proste, a jakże pyszne połączenie, które na pewno Cię zachwyci. Smak domowej pasty pistacjowej z dodatkiem oliwy ma w sobie coś niepowtarzalnego! Sprawdzi się idealnie jako dodatek do kanapek, sałatek, mięsa czy pieczonych warzyw.