20 porcji / 275 kcal

Domowe krówki z masłem orzechowym

Składniki

250 g masła orzechowego
125 g masła
120 ml mleka
500 g cukru brązowego
300 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przepis

Pierwszym krokiem jest rozpuszczenie masła w rondelku. Gdy będzie już płynne, dodajemy cukier brązowy oraz mleko. Teraz cukier powinien się dokładnie rozpuścić. W tym celu delikatnie poruszamy garnkiem, by składniki same się wymieszamy. Nie używamy do tego łyżki. Gdy masło, cukier oraz mleko się połączą, zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy płynne masło orzechowe oraz ekstrakt z wanilii. Dokładnie mieszamy.

Następnie do miski wsypujemy cukier puder i wlewamy wcześniej przygotowaną masę. Z pomocą łyżki lub łopatki mieszamy ze sobą składniki. Teraz przekładamy gotową masę krówkową do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy przestygnie do temperatury pokojowej, wstawiamy ją do lodówki. Kiedy dobrze stwardnieje, możemy wyjąć ją i pokroić na mniejsze kawałki. Krówki warto przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Krówki z masłem orzechowym – poznaj prosty przepis

Przepis na krówki z masłem orzechowym jest naprawdę prosty i nie wymaga żadnych specjalnych składników. To deser, który będzie w stanie przygotować absolutnie każdy! Wystarczy kilka minut i już mamy gotową masę, którą wystarczy schłodzić w lodówce, a następnie potem pokroić. W naszym przepisie nie podajemy konkretnego masła orzechowego, ponieważ tak naprawdę sprawdzi się tu zarówno klasyczne masło z fistaszków, jak i masło migdałowe czy masło z orzechów laskowych. Z każdym z nich krówki będą smakowały równie pysznie!

Krówki z masłem orzechowym to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego przysmaku. Przygotowane w domu będą smakowały jeszcze lepiej, niż krówki kupione w sklepie. Masło orzechowe dodaje im nieoczywistego posmaku – są słodkie, a zarazem przyjemnie orzechowe. Smak pasty orzechowej jest niezwykle bogaty i wszechstronny, co sprawia, że doskonale dopełnia ten przepis!