Czy można mrozić masło orzechowe?
Masło orzechowe to niezwykle popularny na całym świecie produkt spożywczy o bardzo szerokim zastosowaniu. Świetnie sprawdzi się jako pasta do smarowania chleba czy też jako dodatek do owsianki lub koktajlu, jak również jako składnik sosów do dań wytrawnych. Jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także bardzo zdrowe. Ale czy masło orzechowe można mrozić? Na to pytanie odpowiedź znajdziesz w naszym artykule. Zapraszamy do lektury!
Spis treści:
- Masło orzechowe – czy można je mrozić?
- W jaki sposób zamrozić masło orzechowe?
- Wskazówki dotyczące zamrażania masła orzechowego
- Jak rozmrażać masło orzechowe?
Masło orzechowe – czy można je mrozić?
Jak najbardziej, masło orzechowe to produkt spożywczy, który możesz mrozić i przechowywać w zamrażarce przez 6 miesięcy. Jest to dobra wiadomość dla osób, które posiadają duże zapasy masła orzechowego i nie chcą, by straciło ono swoją ważność. Okres przydatności do spożycia pasty orzechowej po jej otwarciu wynosi bowiem tylko ok. 2-3 miesiące.
W jaki sposób zamrozić masło orzechowe?
By zamrozić masło orzechowe poprawnie, najpierw przełóż je do pojemnika, który nadaje się do mrożenia (powinien posiadać specjalne oznaczenie). Zwróć również uwagę na to, by miał on oznaczenie „BPA FREE” (produkt wolny od szkodliwego Bisfenolu A) oraz symbol noża i widelca, który oznacza, że pojemnik przeznaczony do stosowania w kontakcie z żywnością. Przekładając masło orzechowe do pojemnika, zostaw odrobinę wolnego miejsca na wypadek, gdyby masło orzechowe zwiększyło swoją objętość w procesie mrożenia. Ponadto upewnij się, czy pojemnik szczelnie się zamyka, a na opakowaniu zanotuj datę mrożenia, by wiedzieć, jaki jest okres przydatności do spożycia masła orzechowego.
Wskazówki dotyczące zamrażania masła orzechowego
- Jeśli nie chcesz rozmrażać całego pojemnika masła orzechowego, ponieważ potrzebujesz tylko jedną porcję (np. do owsianki czy koktajlu), użyj formy na kostki lodu do mrożenia pasty w mniejszych porcjach.
- Nie zamrażaj masła orzechowego, które nie jest już świeże. Najlepszą decyzją będzie mrożenie pasty tuż po jej kupieniu lub zrobieniu. Wówczas po rozmrożeniu będzie miało idealną konsystencję i intensywnie orzechowy smak.
- Mrozić możesz absolutnie wszystkie rodzaje masła orzechowego, a więc zarówno pastę arachidową, krem z nerkowców, masło z orzechów laskowych czy pastę z orzechów makadamia itp.
Jak rozmrażać masło orzechowe?
Aby rozmrozić masło orzechowe, wyjmij je z zamrażarki i umieść w lodówce na całą noc. Po tym czasie będzie gotowe do spożycia. Jeśli jednak nie masz tyle czasu, możesz włożyć je do kuchenki mikrofalowej i uruchomić funkcję rozmrażania. Uważaj jednak, by nie zaczęło się gotować, ponieważ zawarte w maśle orzechowym zdrowe tłuszcze stracą wówczas swoje cenne właściwości odżywcze.