Czy skład 100% orzechów zawsze świadczy o najwyższej jakości masła orzechowego?

Jak rozpoznać najlepsze masło orzechowe?

Czy skład, w którym widzimy 100% orzechów bez żadnych dodatków, tj. olejów palmowych, stabilizatorów i konserwantów, zawsze świadczy o najwyższej jakości produktu?

Sekret dobrego produktu tkwi w użyciu najlepszego surowca. W przypadku maseł orzechowych rzecz jasna podstawą są całe, zdrowe orzechy. Tutaj nie ma miejsca na pomyłkę i żadne wątpliwości co do jakości. Skoro masło ma być klasy premium, to i orzechy muszą być klasy premium.

Pistacje surowe klasy premium. Kraj pochodzenia, Kalifornia.
Pistacje surowe klasy premium. Kraj pochodzenia, Kalifornia.

Wydaje się to proste, bo przecież orzech to orzech…

Nic bardziej mylnego. Różnica w jakości to bardzo często przysłowiowa przepaść. Wiem, co mówię, w końcu zjadłem na orzechach zęby. Dostawcy, którzy ze mną współpracują, dokładnie znają moje zasady. Wypracowaliśmy już taki model współpracy, gdzie nieodpowiednia klasa surowca nie ma racji bytu. Przed przyjęciem orzechów do naszej pracowni zawsze przeprowadzamy wnikliwą kontrolę jakości. Każda wątpliwość kończy się zwrotem. Mielimy tylko to, pod czym możemy się w stu procentach podpisać naszym rogatym sercem.

Na rynku istnieje sporo maseł, których skład gwarantuje 100% orzechów bez dodatków

To bardzo dobry trend. Cieszę się jako klient i jako producent, że na rynku jest coraz większy wybór zdrowych produktów bez zbędnych stabilizatorów i polepszaczy.

Pistacje tuż po upieczeniu. Na tym etapie przeprowadzana jest kontrola jakości podczas której oddzielane są przypalone pistacje od tych, które będą użyte do masła pistacjowego.
Pistacje tuż po upieczeniu. Na tym etapie przeprowadzana jest kontrola jakości podczas której oddzielane są przypalone pistacje od tych, które będą użyte do masła pistacjowego.

Tajemnica jakości

Na co w przypadku tych produktów powinno się zwrócić uwagę albo czego warto być świadomym?

Co do składu maseł orzechowych to mogę wypowiedzieć się jedynie za siebie. W naszej firmie do produkcji używa się wyłącznie całych orzechów, ponieważ tylko wtedy można właściwie ocenić, czy nie mają one przebarwień będących skutkiem złych warunków uprawy lub uszkodzeń wynikających z obecności niechcianego szkodnika. Jednolita barwa jest w pewnym stopniu gwarantem dobrego smaku, a cały piękny orzech symbolem najwyższej jakości. Ponadto każdy z moich dostawców posiada atesty i certyfikaty jakości na najwyższym poziomie. Ważną kwestią jest to, że do produkcji nie używamy mąk orzechowych czyli mocno posiekanych orzechów. Zwyczajnie nie mielibyśmy możliwości sprawdzenia ich jakości. Oczywiście skład dalej pozostałby czysty i brzmiałby: 100% orzechów, ale to nie jest zgodne z wartościami naszej firmy. Zatem cały czas podkreślam – jeśli najlepsze masło orzechowe, to tylko z najlepszego całego orzecha