Jakie są najzdrowsze rodzaje orzechów? Poznaj ich właściwości
Spis treści (kliknij aby szybko przejść):
Wszystkie rodzaje orzechów wyróżniają się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka. Ponadto są źródłem wielu witamin oraz minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dowiedz się, jakie są najzdrowsze orzechy i dlaczego warto jeść je codziennie. Zapraszamy do lektury!
Jakie są rodzaje orzechów? Poznaj ich wartości odżywcze
Za najpopularniejsze, a zarazem najzdrowsze rodzaje orzechów uznaje się:
- orzechy laskowe, które na 100 g zawierają: 628 kcal, 61 g tłuszczu, 17 g węglowodanów oraz 15 g białka,
- orzechy arachidowe, które na 100 g zawierają: 567 kcal, 49 g tłuszczu, 16 g węglowodanów oraz 26 g białka,
- orzechy włoskie, które na 100 g zawierają: 657 kcal, 60 g tłuszczu, 17 g węglowodanów oraz 16 g białka,
- nerkowce, które na 100 g zawierają: 533 kcal, 44 g tłuszczu, 30 g węglowodanów oraz 18 g białka,
- orzechy makadamia, które na 100 g zawierają: 718 kcal, 76 g tłuszczu, 14 g węglowodanów oraz 8 g białka,
- migdały, które na 100 g zawierają: 572 kcal, 52 g tłuszczu, 20 g węglowodanów oraz 20 g białka,
- pistacje, które na 100 g zawierają: 562 kcal, 45 g tłuszczu, 28 g węglowodanów oraz 20 g białka,
- orzechy brazylijskie, które na 100 g zawierają: 659 kcal, 67 g tłuszczu, 12 g węglowodanów oraz 14 g białka,
- orzechy pekan, które na 100 g zawierają: 690 kcal, 72 g tłuszczu, 14 g węglowodanów oraz 9 g białka.
Orzechy – rodzaje i właściwości
Zacznijmy od fistaszków, czyli najpopularniejszych orzechów na świecie. Otóż zawierają one najwięcej białka ze wszystkich orzechów, a oprócz tego dostarczają organizmowi bardzo duże ilości witaminy B3 (niacyny). Są także doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz potasu. Z kolei orzechy laskowe to prawdziwa skarbnica witaminy E, czyli witaminy młodości. Oprócz tego zawierają witaminy z grupy B, wapń, fosfor oraz potas. Jeśli chodzi o orzechy włoskie, jedne z najpopularniejszych orzechów w Polsce, zawierają one bardzo duże ilości omega-3. Już trzy orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na te kwasy tłuszczowe, stąd też są bardzo ważnym składnikiem w diecie wegetarian i wegan. Ponadto są bogate w L-argininę, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych oraz wspierający odporność kwas elagowy.
Nerkowce są zaś bogate w witaminy A, D, E oraz K, a także witaminy z grupy B. Ponadto zawierają magnez, żelazo, potas, sód i fosfor, a także przeciwutleniacze. Z kolei orzechy makadamia zawierają najwięcej tłuszczu spośród wszystkich rodzajów orzechów. Co więcej, znajduje się w nich również dużo potasu, fosforu, jak również niacyny. Natomiast migdały to doskonałe źródło witaminy E – mają jej więcej niż niektóre warzywa. Zawierają także dużą ilość cynku. Warto dodać, że w 100 g migdałów znajduje się dwa razy więcej wapnia niż w mleku.
Jeśli chodzi o pistacje, zawierają niemal tyle samo żelaza, co żółtko jaja. Są także świetnym źródłem magnezu, fosforu i potasu. Oprócz tego są bogate w kwas foliowy i zawierają kwasy omega-3. Orzechy brazylijskie posiadają zaś wyższy poziom magnezu niż kasza gryczana, a już dwie zjedzone orzechy brazylijskie dziennie pokrywają dzienne zapotrzebowanie na selen. Orzechy pekan są natomiast źródłem przeciwutleniaczy, a także witaminy B1, magnezu, żelaza, cynku, manganu, selenu oraz miedzi.