Wegański obiad – warzywa w przyprawach korzennych z sosem z masła orzechowego
Składniki
Przygotowanie
Obierz i pokrój wszystkie warzywa w słupki, następnie przełóż je do miski i dodaj resztę składników, czyli imbir, czosnek, sos sojowy, sok z cytryny oraz przyprawy, a na końcu wymieszaj. Przykryj miskę i pozostaw na kilka minut, by wszystkie składniki się ze sobą połączyły. W tym czasie ustaw piekarnik na temperaturę 220°C, a gdy będzie już nagrzany, przełóż warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika. Czas pieczenia to około 25 minut – do momentu, aż warzywa się zarumienią.
W trakcie pieczenia przygotuj sos satay do warzyw. W tym celu przygotuj sobie niewielki garnek i umieść w nim wszystkie składniki, czyli masło orzechowe, mleko kokosowe, sos sojowy, sok z cytryny, cukier oraz przyprawy. Podgrzewaj je na małym ogniu, stale mieszając. Sos będzie gotowy, gdy mikstura zacznie robić się jednolita i trochę zgęstnieje.
Teraz przełóż sos do małych miseczek, a warzywa ułóż na talerzu i… GOTOWE. Smacznego!