2 porcje / 160 kcal

Wegański obiad – warzywa w przyprawach korzennych z sosem z masła orzechowego

Składniki

1 korzeń selera
1 marchewka
1 pietruszka
1 łyżeczka startego imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka soku z cytryny
kurkuma
kumin
kolendra
słodka papryka
ostra papryka
sól i pieprz
chili
3 łyżki masła orzechowego
150 ml mleka kokosowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżeczki cukru

Przepis

Obierz i pokrój wszystkie warzywa w słupki, następnie przełóż je do miski i dodaj resztę składników, czyli imbir, czosnek, sos sojowy, sok z cytryny oraz przyprawy, a na końcu wymieszaj. Przykryj miskę i pozostaw na kilka minut, by wszystkie składniki się ze sobą połączyły. W tym czasie ustaw piekarnik na temperaturę 220°C, a gdy będzie już nagrzany, przełóż warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika. Czas pieczenia to około 25 minut – do momentu, aż warzywa się zarumienią.

W trakcie pieczenia przygotuj sos satay do warzyw. W tym celu przygotuj sobie niewielki garnek i umieść w nim wszystkie składniki, czyli masło orzechowe, mleko kokosowe, sos sojowy, sok z cytryny, cukier oraz przyprawy. Podgrzewaj je na małym ogniu, stale mieszając. Sos będzie gotowy, gdy mikstura zacznie robić się jednolita i trochę zgęstnieje.

Teraz przełóż sos do małych miseczek, a warzywa ułóż na talerzu i… GOTOWE. Smacznego!