Tarta z orzechami pekan
Składniki
Przepis
Na czysty blat przesiej mąkę, a w powstałym kopczyku zrób wgłębienie. Teraz pokrój w kostkę 100 g zimnego masła i włóż je we wgłębienie wraz z cukrem pudrem, solą oraz dwoma jajkami. Ze składników zagnieć ciasto, by było w pełni gładkie. Następnie owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę.
Weź formę do tarty o średnicy 24 cm, posmaruj ją masłem i obsyp mąką. Następnie wyjmij ciasto z lodówki i rozłóż je na dnie formy. Wyrównaj je, dociskając palcami. Pamiętaj o tym, by brzegi również dokładnie przykryć ciastem. Teraz ponakłuwaj ciasto widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp na nie suchy groch lub fasolę czy też specjalne kulki ceramiczne w celu obciążenia ciasta. Dzięki temu po upieczeniu będzie równe. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C, by wstępnie się podpiekło. Piecz je ok. 15 minut. Po tym czasie usuń papier do pieczenia wraz z obciążeniem i piecz przez kolejne 5-10 min, aż się zarumieni.
Kiedy ciasto będzie się piekło, przygotuj krem do tarty. W tym celu rozpuść 90 g masła, a następnie przelej je do miski, dodaj 6 żółtek, syrop klonowy, masło z orzechów pekan, cukier trzcinowy dark muscovado oraz śmietankę kremówkę (30% lub 60%). Składniki zmiksuj na gładką masę. Następnie wyłóż prażone orzechy pekan na upieczone ciasto i przelej na nie gotową masę. Tartę piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut, a następnie wystudź. Gotowe!
Tarta z orzechami pekan i syropem klonowym – deser idealny na jesienno-zimowe wieczory
Cudownie aromatyczna tarta z orzechami pekan i syropem klonowym to deser, który umili Ci jesienno-zimowe wieczory bez względu na to, czy spędzasz je z rodziną, znajomymi czy też w pojedynkę – pod kocem i z kubkiem rozgrzewającej herbaty. To rozkosznie orzechowe ciasto z nutką cudownej słodyczy jest naprawdę uzależniające. Trudno się od niego oderwać, dlatego ze stołu znika bardzo szybko! Gwarantujemy, że posmakuje każdemu, nawet tym, którzy nie przepadają za deserami. Ciasto nie jest bowiem przytłaczająco słodkie, a to wszystko za sprawą orzechów, które idealnie wyważają smak tarty. Spróbuj i przekonaj się!