24 porcje / 65 kcal

Placki ziemniaczane z masłem orzechowym

Składniki

1 kg ziemniaków
2 łyżki mąki
1½ cebuli
2 jajka
sól
olej
2 ząbki czosnku
200 ml mleczka kokosowego
100 ml wody
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 cm korzenia imbiru
2 limonki
2 papryczki chili
200 g masła orzechowego

Przepis

Ziemniaki obierz, a następie zetrzyj na tarce. W zależności od tego, jaką konsystencję placków wolisz, użyj mniejszych lub większych oczek. Następie odstaw starte ziemniaki na kilka minut. W tym czasie pokrój pół dużej cebuli w drobną kostkę. Teraz możesz dokładnie odcedzić ziemniaki z wody. Dodaj do nich mąkę, cebulę, jajka oraz jedną płaską łyżeczkę soli i wszystko wymieszaj, by starte ziemniaki połączyły się z pozostałymi składnikami.

Rozgrzej patelnię i wlej na nią olej – nie oszczędzaj go. Do odmierzenia masy na jednego placka ziemniaczanego użyj łyżki stołowej i nakładaj nią masę ostrożnie na patelnię, tworząc płaski placek. Ogień pod patelnią powinien być średni, by placek się nie spalił. Smaż go po 3 minuty po każdej ze stron – do momentu, w którym będzie miał pięknie złocisty kolor. Chrupiące placki ziemniaczane odkładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.

Gdy placki będą odpoczywały, w kilka chwil przygotuj sos z masła orzechowego, czyli klasyczny azjatycki sos satay, pochodzący z samej Indonezji. W tym celu pokrój czosnek, cebulę, imbir oraz chili w drobną kosteczkę, dodaj mleczko kokosowe oraz masło orzechowe i wymieszaj. Następie wlej odrobinę wody, by nieco rozrzedzić sos. Wzbogać go również startą skórką oraz sokiem z limonki, a na koniec dodaj sos sojowy oraz ocet. Jeśli trzeba, dopraw sos solą. A jeśli chcesz dodać mu odrobiny słodyczy, wlej do niego łyżkę syropu klonowego i wszystko dokładnie wymieszaj. By było jeszcze szybciej, możesz cały sos przygotować w blenderze nawet dzień wcześniej. Pamiętaj tylko, by przechowywać go w lodówce.

Ziemniaki z masłem orzechowym? Pokochasz to połączenie

To, że część z nas je placki ziemniaczane na słodko, a część na słono, nie jest już chyba dla żadnej ze stron żadnym zaskoczeniem. Ale placki ziemniaczane z masłem orzechowym to wciąż zaskakujące połączenie. Jeśli nie zdarzyło Ci się spróbować ich w takiej wersji, warto to zmienić. Jest naprawdę zachwycająco smaczne, choć na pewno bardzo niecodzienne. Sos z masła orzechowego stanowi ciekawą alternatywę dla placków z kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym, czosnkowym czy gulaszowym. Do jego przygotowania świetnie sprawdzi się masło migdałowe o wyjątkowo delikatnym smak, który idealnie skomponuje się z plackami ziemniaczanymi.