16 porcji, 77kcal/porcję

Pizza z masłem orzechowym

Składniki

7 g drożdży instant
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
150 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
200 ml mleka kokosowego
1 szalotka
100 ml wody
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 cm kawałek korzenia imbiru
2 limonki
2 papryczki chili
200 g masła orzechowego
200 g piersi z kurczaka
2 kulki mozzarelli
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
20 g ziaren sezamu
1 cebula dymka

Przepis

Drożdże instant i mąkę przesiej do miski, następnie dodaj sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie na środku i wlej w nie ciepłą wodę. Przez kilka minut mieszaj składniki, np. drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką, pod koniec dodając 1 łyżkę oliwy. Teraz oprósz blat kuchenny mąką i wyłóż na niego ciasto. Wyrabiaj je do momentu, aż będzie elastyczne i w pełni gładkie (przez ok. 15 minut). Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ścierką i odstaw na około godzinę. Ważne, by miska była dosyć duża, ponieważ ciasto będzie rosło.

Teraz jest dobry czas na to, by przygotować sos. W tym celu posiekaj czosnek oraz pokrój szalotkę w kostkę, potnij także bardzo drobno chili i imbir. Wrzuć przygotowane składniki do miski, a następnie dodaj do nich mleczko kokosowe i masło orzechowe. Dolej wodę, dodaj skórkę i sok z limonek, ocet oraz sos sojowy i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Możesz także zmiksować składniki w blenderze. Jeśli sos będzie za mało słony, na koniec dodaj do niego odrobinę soli. Takiego sosu możesz użyć nie tylko do pizzy, ale także do przyrządzenia burgera z masłem orzechowym.

Rozdziel gotowy sos na dwie miseczki, ponieważ jego połowy użyjesz do pizzy, zaś drugą część wykorzystaj teraz do zamarynowania piersi z kurczaka. W tym celu najpierw pokrój ją w kostkę, a następnie zanurz w marynacie i wstaw na około 40 minut do lodówki. Po tym czasie usmaż kurczaka na patelni grillowej, aż będzie pięknie zarumieniony.

Po godzinie wyłóż ciasto na blat i jeszcze przez kilka minut pozagniataj. Podziel je na dwie części i uformuj z nich kulki – z takiej ilości składników wyjdą Ci dwie pizze. Teraz pozostaw jeszcze ciasto na 7-10 minut pod ściereczką.

Kiedy kulki ciasta lekko podrosną, wyjmij z piekarnika dwie blachy i wyłóż je papierem do pieczenia, a następnie ułóż na nich ciasto. Pamiętaj, by nie rozwałkowywać go, lecz delikatnie rozgniatać palcami po powierzchni blachy w formę okręgów o średnicy ok. 24 cm. Na brzegach pozostaw ciasto nieco grubsze.

Na cieście rozprowadź sos, a następnie rozsyp połowę mozarelli. Teraz ułóż usmażonego kurczaka, paprykę pokrojoną w paseczki, a także pokrojoną w piórka dymkę. Całość posyp sezamem, a na wierzch ułóż pozostałą mozarellę.

Odczekaj jeszcze 15 minut aż ciasto podrośnie, a następnie piecz pizzę jedną po drugiej na najwyższym poziomie w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury przez ok. 10 minut.