2 porcje / 400 kcal

Omlet z masłem orzechowym – szybkie śniadanie w wersji fit

Składniki

4 jajka
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
100 ml mleka 1%
Szczypta soli
10 g oleju kokosowego do smażenia
2 łyżki masła orzechowego 100%
1 banan

Przepis

Omlet swoją puszystość zawdzięcza dobrze ubitym białkom, a zatem przygotowywanie przepisu rozpocznij od oddzielenia żółtek i białek oraz ubicia ich z odrobiną soli. Następnie dodaj do nich żółtka oraz mleko. Całość wymieszać do połączenia składników. Zrób to bardzo delikatnie, by masa nie straciła swojej puszystości. Jeśli chcesz, by Twój omlet był jeszcze bardziej sycący, możesz dodać do niego garść płatków owsianych.

Teraz posmaruj patelnię olejem kokosowym za pomocą pędzelka, a następnie dobrze ją rozgrzej. Gdy będzie gorąca, wlej połowę przygotowanej masy i smaż przez około 2 minuty na średnim ogniu, a następnie przewróć i znowu podsmaż (najlepiej pod przykryciem). To samo zrób z drugą częścią masy.

Gdy omlety będą już gotowe, posmaruj je masłem orzechowym, a następnie udekoruj bananem. Gotowe! Życzymy smacznego.

Pomysł na śniadanie – omlet z masłem orzechowym

Gdy brak Ci czasu o poranku, ale chcesz zjeść szybkie, a zarazem pożywne śniadanie w wersji fit, postaw na omlet z masłem orzechowym. Do jego przygotowania potrzeba dosłownie kilku minut. Przepis stworzyliśmy w wersji na dwa omlety, dlatego możesz skonsumować go ze swoją drugą połówką albo zupełnie z nikim się nie dzielić i zjeść w pojedynkę. 😉 Jeśli jednak wystarczy Ci jeden omlet, po prostu podziel składniki na dwa.

Omlet to proste, a zarazem niezwykle odżywcze danie, które nasyci Cię na kilka następnych godzin. Jest puszysty, miękki, a do tego naprawdę pyszny! Można go łączyć z najróżniejszymi składnikami. Świetnie smakuje zarówno na słodko, jak również na słono. My postanowiliśmy dodać do niego masło orzechowe 100% oraz banana, gdyż jest to zawsze sprawdzony duet.

Omlet na słodko – z masłem orzechowym i bananem

Śniadanie na słodko zazwyczaj kojarzy nam się z niekoniecznie zdrowym posiłkiem. Drożdżówki z owocami czy płatki z mlekiem rzeczywiście nie są najlepszym pomysłem na pierwszy posiłek. Oczywiście, od czasu do czasu nie zaszkodzą, jednak na co dzień warto postawić na coś zdrowszego i bardziej dietetycznego. Jednak czy koniecznie musi być to owsianka na wodzie, jajecznica lub kanapki? Wcale nie! Śniadanie na słodko nie musi być niezdrową bombą węglowodanów. Wręcz przeciwnie – może być bardzo odżywcze i pożywne, idealne dla osób na diecie, które liczą kalorie. A dobrym tego przykładem jest omlet na słodko z masłem orzechowym i bananem. Jeśli tylko użyjesz do niego dobrej jakości składników, będzie to naprawdę znakomite śniadanie. Sięgnij po jajka od sprawdzonych dostawców, postaw na mąkę pełnoziarnistą i wybierz masło 100%, a Twój omlet będzie nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy.

Jeśli dotąd śniadania kojarzyły Ci się z niezbyt apetycznymi posiłkami, które zjadałeś pomiędzy prysznicem a pakowaniem torby do szkoły czy pracy, na pewno nie próbowałeś jeszcze naszego omletu z masłem orzechowym i bananem. Gwarantujemy, że ten przepis na dobre odmieni Twoje podejście do śniadań. Jego baza jest bowiem naprawdę uniwersalna – sprawdzi się zarówno jako podstawa do śniadań na słodko, jak również na słono. Zamiast banana możesz postawić na przykład na truskawki, czekoladę, jabłko czy twarożek z warzywami.