2 porcje / 1044kcal/porcja

Kurczak w mleku kokosowym z masłem orzechowym

Składniki

2 filety z kurczaka
100 g masła orzechowego
250 ml mleka kokosowego (niesłodzonego)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki czerwonej pasty curry
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka miodu
sok z 1/2 limonki
1 łyżka masła klarowanego
120 ml bulionu warzywnego
4 ząbki czosnku
1 łyżka tartego imbiru
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka płatków chili
50 g orzechów arachidowych
świeża pietruszka
1 cebula dymka

Przepis

Rozpocznij od przygotowania aromatycznego sosu orzechowego, w którym następnie zamarynujesz kurczaka. W tym celu w misce wymieszaj ze sobą masło orzechowe, mleko kokosowe, sos sojowy i rybny, czerwoną pastę curry, kurkumę, miód i sok z limonki. Następnie umieść w misce z sosem dwa filety z kruczaka i pozostaw na około pół godziny (lub na dłużej).

Na patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż na nim filety z kurczaka. Gdy będą gotowe, zdejmij je z patelni i wrzuć na nią posiekany czosnek, starty imbir, mielony kminek oraz płatki chili, a następnie lekko podsmaż. Teraz dodaj na patelnię sos orzechowy, który pozostał Ci po marynowaniu kurczaka i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. By nieco rozwodnić sos, możesz dolać do niego bulion warzywny. Po kilku minutach ponownie przełóż filety na patelnię i gotuj jeszcze przez chwilę, by zyskały jeszcze więcej smaku oraz soczystości.

Gdy kurczak będzie gotowy, ułóż go na talerzach i posyp uprażonymi oraz posiekanymi orzechami arachidowymi, świeżą pietruszką oraz pokrojoną w piórka cebulą dymką. Tak przygotowanego kurczaka możesz podawać z ryżem, a także sałatką lub gotowanymi warzywami.

Kurczak z masłem orzechowym i mlekiem kokosowym

Pierś z kurczaka z masłem orzechowym i mlekiem kokosowym to danie dla miłośników kuchni indyjskiej. Jest bardzo sycące oraz pełne najróżniejszych smaków, dlatego na pewno przypadnie do gustu wielu osobom. Głównym bohaterem tego przepisu jest bez wątpienia masło orzechowe, które dodaje potrawie prawdziwej głębi – zarówno pod względem smaku, jak i aromatu. Jego towarzyszem jest zaś mleko kokosowe, nadające daniu cudownej kremowości. Bardzo ważnym składnikiem jest także czerwona pasta curry, czyli obowiązkowe ogniwo przepisów kuchni orientalnej. Idealne dopełnienie kurczaka w mleku kokosowym z masłem orzechowym stanowią zaś czosnek i imbir – podczas smażenia pokazują swoje najlepsze strony. Pamiętaj również o udekorowaniu kurczaka pokrojoną w piórka dymką, pietruszką oraz uprażonymi, drobno posiekanymi orzechami arachidowymi – te składniki w cudowny sposób ożywią to danie!