2 porcje / 210 kcal

Krewetki z masłem orzechowym

Składniki

100g mrożonych lub świeżych krewetek (np. tygrysich)
1 łyżka imbiru
1/2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
50g masła orzechowego MASLOVE Mega Crunch
1 łyżka sosu sojowego
1 mała łyżeczka cukru
1 łyżka soku z limonki
Listki kolendry do dekoracji

Przepis

Krewetki rozmroź, a jeśli są świeże – obierz. Wrzuć do miski, dodaj sól, imbir i wyciśnięty przez praskę czosnek. Tak zamarynowane odstaw, a w tym czasie zacznij przygotowywać sos orzechowy do krewetek. Wymieszaj wszystkie składniki na sos (masło orzechowe MASLOVE Mega Crunch z kawałkami orzechów, sos sojowy, sok z limonki, cukier) aż jego struktura i kolor będą jednolite. Teraz rozgrzej na patelni olej, wrzuć krewetki i dodaj łyżkę masła. Podsmażaj wszystko przez ok. 7 minut aż krewetki się ładnie zarumienią z każdej strony. Na koniec dodaj sos orzechowy i podgrzewaj całość przez około dwie minuty. Zdejmij z ognia, wyłóż na talerz i udekoruj danie posiekanymi listkami kolendry. Podawaj z sałatą lub z ryżem. Gotowe!

Krewetki z masłem orzechowym – tajski przysmak

Danie z tego przepisu to wariacja na temat klasycznego przysmaku kuchni tajskiej. W Tajlandii często łączy się owoce morza z sosami na bazie masła orzechowego. Ten orientalny przysmak może być nie tylko daniem głównym. Podsmażane krewetki równie dobrze możesz zaserwować jaki przekąskę maczaną w oddzielnie podanym sosie z orzechów ziemnych. To świetny pomysł, jeśli szukasz inspiracji na niebanalne przystawki i przekąski na przyjęcie. Zwłaszcza, że ten przepis na krewetki z masłem orzechowym jest ekspresowy – całość nie zajmie dłużej niż 15 minut.

Warto wiedzieć, że krewetki tygrysie z tego przepisu możesz zastąpić dowolnymi innymi (szarymi, królewskimi itd.). Nie muszą być też mrożone. Wystarczy, że zachowasz proporcję wagi oraz czas smażenia podany na opakowaniu. Niektóre krewetki trzeba podsmażać trochę dłużej, a najlepiej sprawdzić to widelcem lub po prostu spróbować kawałek krewetki prosto z patelni. Dobrze przysmażone krewetki nie mogą być gumowate, lecz miękkie i delikatne.

Ponadto, aby krewetki smakowy jeszcze lepiej, imbirowo-czosnkową marynatę najlepiej jest zrobić dzień wcześniej i wstawić zamarynowane krewetki w zamkniętym pojemniku do lodówki. Cudownie przesiąkną smakiem i zapachem imbiru, dzięki czemu w każdym kęsie tego dania czuć będzie prawdziwy Orient. Ten przepis można także zmodyfikować i przygotować marynatę z dodatkiem żółtej pasty curry, która sprawi, że krewetki będą bardziej wyraziste w smaku.

5/5 - (1 vote)