6 porcji / 200 kcal

Krem z dyni z masłem orzechowym

Składniki

1 kg dyni
2 ziemniaki
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka startego korzenia imbiru
3 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
2 duże łyżki masła orzechowego
100 ml mleczka kokosowego lub śmietanki kremówki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki curry
Szczypta chili
Sól i pieprz do smaku

Przepis

Dynię oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, a następnie wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez wyciskacz, a także starty imbir. Gdy wszystko się zeszkli, dorzucamy dynię oraz ziemniaki. Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut – do momentu, aż warzywa zmiękną, a dynia puści sok. W trakcie od czasu do czasu mieszamy. Następnie do garnka wlewamy trzy szklanki bulionu i dodajemy wszystkie przyprawy. Znów przykrywamy garnek i gotujemy zupę przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z płyty, dodajemy masło orzechowe oraz mleczko kokosowe lub śmietankę i blendujemy wszystko na gładką masę. Gotowe! Do podania można ozdobić zupę pestkami dyni, posiekanymi orzechami ziemnymi lub kleksem ze śmietany czy mleczka kokosowego.

Rozgrzewająca zupa z dyni z masłem orzechowym

Zupa z dyni z masłem orzechowym to danie, którego po prostu nie może zabraknąć w jesienno-zimowym menu. Ten przepyszny krem rozgrzeje każdego zmarzlucha w chłodny dzień. Jest aksamitnie gładki, a dzięki specjalnej kompozycji przypraw również niesamowicie aromatyczny. Można śmiało określić go mianem najprawdziwszego comfort food, które przywodzi na myśl domowe ciepło. Smak delikatnego masła orzechowego idealnie łączy się ze smakiem dyni, tworząc kompozycję, do której po prostu chce się wracać.

Jeśli chodzi o wybór masła, z naszej strony polecamy dwie opcje. Pierwsza z nich to pasta pistacjowa. Dlaczego? Ponieważ jest lekko słonawa, dlatego idealnie skomponuje się ze smakiem kremu z dyni. Druga opcja to masło makadamia, które jest z kolei jednym z najtłustszych maseł. W większości zawiera jednak zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Będzie więc świetnym uzupełnieniem zupy na rozgrzanie – dzięki tej paście orzechowej krem stanie się jeszcze bardziej sycąca. Co więcej, krem z dyni z masłem orzechowym jest bardzo prosty w przygotowaniu i najważniejsze – cały garnek zupy wystarczy na kilka dni. 😉