2 porcje / 840 kcal

Kanapki z masłem migdałowym

Składniki

4 kromki chleba
180 g tofu wędzonego
1 papryka
3 łyżki masła migdałowego
150 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka kminu
½ łyżeczki kolendry
½ łyżeczki chili
20 g pestek dyni
10 ml oliwy z oliwek

Przepis

Umyj paprykę i pokrój ją na ćwiartki. Usuń z niej pestki oraz ogonek. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie rozłóż na niej pokrojoną paprykę. Skrop ją oliwą z oliwek, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 30 minut, aż skórka papryki będzie lekko przypalona.

Kiedy papryka będzie już w piekarniku, zajmij się przygotowaniem sosu satay na bazie miazgi migdałowej. Weź rondelek i umieść w nim: masło migdałowe, mleko kokosowe, sos sojowy, sok z cytryny, cukier, kumin, kolendrę oraz chili. Podgrzewaj całość na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, by sos zyskał jednolitą konsystencję. Gotowy sos satay powinien być gęsty oraz kremowy.

Gdy papryka będzie gotowa, wyjmij ją z piekarnika i pozwól, by nieco wystygła. Następnie rozdziel ją na mniejsze cząstki i zanurz w sosie satay. Daj papryce kilka minut, by przeszła jego smakiem. W międzyczasie na jednej suchej patelni podgrzej chleb, natomiast na drugiej upraż pestki dyni.

Na koniec na cieplutkich kromkach chleba ułóż plastry wędzonego tofu, następnie wyłóż na nie pieczoną paprykę w sosie satay i posyp uprażonymi pestkami dyni. Smacznego!

Przepyszne wegańskie kanapki z masłem migdałowym

Jeśli wydaje Ci się, że kanapka to szybka i nie do końca zdrowa przekąska, to jesteś w dużym błędzie. Oczywiście, jeśli położysz na niej plasterek szynki oraz plasterek pomidora, faktycznie nie będzie to najbardziej spektakularny posiłek pod względem wartości odżywczych, ale jeśli tylko dobrze ją zbilansujesz, możesz mieć bardzo zdrowe, a przy tym również naprawdę pyszne śniadanie czy też kolację!

Dzisiejszy przepis to coś specjalnie dla wegan, choć nie tylko! Gwarantujemy, że takie kanapki z masłem orzechowym posmakują nawet największym mięsożercom. Jeśli więc szukasz ciekawej alternatywy dla klasycznych kanapek, wypróbuj ten przepis! Nasze wegańskie kanapki z tofu pieczoną papryką, sosem satay na bazie masła migdałowego prażonego to prawdziwy hit i uwierz nam, że warto poświęcić na ich przygotowanie każdą minutę. Przygotuj je i przekonaj się, jak świetnie smakują!

5/5 - (1 vote)