15 porcji / 223 kcal

Fit ciasto marchewkowe z masłem orzechowym

Składniki

200 g marchewki
150 g masła orzechowego
150 g mąki owsianej
50 g mąki jaglanej
125 g erytrytolu
1 duże jajko
100 ml oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g orzechów
50 g wiórków kokosowych
½ łyżeczki cynamonu

Przepis

Na początku wyjmij z lodówki jajko, by ogrzało się do temperatury pokojowej. W międzyczasie zetrzyj na tarce marchewkę. Następnie ubij jajko do momentu, aż podwoi swoją objętość. Teraz dodaj do niego erytrytol i ponownie ubijaj do uzyskania puszystej konsystencji. Ciągle ubijając, dodaj do masy olej. Następnie dodaj do masy startą marchewkę, pastę z orzechów, posiekane orzechy oraz wiórki kokosowe. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj sodę, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon i wymieszaj. Teraz przesyp wszystko do masy marchewkowej i wymieszaj całość łyżką. Tak przygotowaną masę na ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm (możesz wyłożyć ją papierem do pieczenia lub wysmarować masłem) i piecz przez około godzinę w 150°C. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika, sprawdź za pomocą patyczka, czy jest dobrze wypieczone (patyczek ma być suchy).

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Ciasto marchewkowe z dodatkiem kremu orzechowego to zdrowsza alternatywa dla klasycznego marchwiaka. W przepisie zamiast zwykłej mąki pszennej znajdziesz jej bezglutenowe zamienniki, czyli mąkę owsianą oraz jaglaną. Jeśli nie masz mąki owsianej, z powodzeniem możesz użyć też zmielonych płatków owsianych. Ponieważ jest to fit wersja ciasta marchewkowego, w przepisie nie znajdziesz białego cukru. Dzięki zmianie go na erytrytol, obniżysz kaloryczność ciasta, ponieważ to słodzidło ma 0 kalorii oraz zerowy indeks glikemiczny.

Ponadto w naszym przepisie znajdziesz dodatek masła orzechowego, które nie jest tak popularne w innych przepisach na ciasto marchewkowe. Zazwyczaj dodaje się do niego posiekane orzechy. Jednak my, chcąc nadać ciastu jeszcze intensywniejszy orzechowy smak, zdecydowaliśmy się wzbogacić przepis właśnie o pastę orzechową. Wybór konkretnego rodzaju jest w pełni dowolny – zdecyduj się na taką, którą lubisz najbardziej. Ciasto będzie dobrze smakowało zarówno z dodatkiem masła arachidowego, migdałowego, laskowego czy też masła z nerkowców. Ciekawą alternatywą może być także masło klonowe.

Wysokogatunkowe, świeże i pyszne masło orzechowe w sklepie Maslove – sprawdź!