2 porcje / 238 kcal

Fasolka szparagowa z masłem orzechowym

Składniki

400 g fasolki szparagowej
25 g masła orzechowego
½ łyżeczki sosu sriracha
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
30 g orzechów arachidowych
Sezam do posypania
Szczypta soli

Przepis

Wlej wodę do garnka, osól ją i zagotuj. W międzyczasie obetnij końcówki fasolek. Gdy woda będzie wrzała, wrzuć fasolkę i zmniejsz ogień, by woda tylko lekko bulgotała. Gotuj przez około 10 minut – do momentu, aż fasolka będzie ugotowana al dente. W międzyczasie podgrzej na patelni masło orzechowe z sosem sriracha oraz sosem sojowym. Następnie odcedź fasolkę i wrzuć ją na patelnię. Podgrzewaj jeszcze przez moment, by ładnie obtoczyła się w przygotowanym sosie. Podawaj ją na ciepło z pokruszonymi fistaszkami, olejem sezamowym oraz sezamem.

Fasolka z masłem orzechowym

Fasolka z masłem orzechowym to bardzo oryginalna wariacja na temat fasolki szparagowej podsmażanej na maśle z bułką tartą. Tu mamy wersję orientalną, w której fasolka cudownie łączy się z masłem orzechowym, tworząc wyjątkową kombinację smaków, którym trudno się oprzeć. W tym przepisie główną rolę odgrywa masło orzechowe. Znakomicie sprawdzi się tu zarówno klasyczne masło z fistaszków, jak również masło z nerkowców czy też masło orzechowe z migdałów. Wybierz to, które najbardziej lubisz.

Bardzo ważną rolę w tym przepisie odgrywa także sos sriracha, który nadaje daniu ostrości. W ostatnich latach zyskał bardzo dużą popularność na całym świecie, zaś oryginalnie pochodzi z Tajlandii. Jest to połączenie papryki chili, octu, czosnku, soli oraz cukru. W Tajlandii sos ten jest stosowany m.in. jako dip do maczania różnego rodzaju przekąsek jedzonych pałeczkami, takich jak pierożki, sajgonki czy kawałki kurczaka lub krewetki. Często sosem sriracha polewa się też dania makaronowo-warzywne. W przepisie na fasolkę z masłem orzechowym ten wyjątkowy sos sprawia, że danie nabiera jeszcze głębszego i wyrazistszego smaku. W przepisie na fasolkę szparagową z masłem orzechowym nie można także pominąć sosu sojowego, który świetnie komponuje się ze srirachą i dodaje daniu orientalnego smaku.

Na koniec również bardzo ważny składnik, czyli olej sezamowy. To nim należy skropić całe danie przed podaniem. Ma on specyficzny, delikatnie orzechowy smak i aromat. Jest on jednym z podstawowych składników kuchni azjatyckiej. Dodawany jest do wielu rozmaitych potraw – zarówno tych wytrawnych, jak i słodkich. Olej sezamowy może być podawany jako dressing do sałatek czy też do skropienia zupy krem. Oprócz tego świetnie sprawdzi się jako dodatek do owocowego koktajlu, owsianki czy granoli z jogurtem.