12 porcji / 5606 kcal

Ciasto z pastą pistacjową

Składniki

4 jajka
230 g cukru pudru
70 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 g pasty pistacjowej
250 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
200 g dżemu malinowego
200 g malin
100 g pistacji

Przepis

Zanim rozpoczniesz przygotowywanie biszkoptu, wyjmij jajka z lodówki i włóż je do ciepłej wody, by ogrzały się do temperatury pokojowej. Następnie oddziel żółtka od białek i umieść je w miskach. Do żółtek dodaj 100 g cukru pudru i ubijaj składniki do momentu, aż masa będzie gładka i puszysta. Do białek także dodaj 100 g cukru pudru i ubij na sztywną, gęstą pianę.

Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wymieszaj składniki ze sobą. Teraz połącz ze sobą żółtka i białka. Wymieszaj je bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki. Do powstałej masy dodaj 1/3 suchych składników i ponownie wymieszaj, uważając na to, by nie straciła swojej puszystości. Powtórz tę czynność jeszcze dwa razy.

Nagrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż masę do formy o średnicy 21 cm i piecz przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka. Ciasto w tortownicy wyjmij z pieca, gdy jest jeszcze ciepłe i zrzucić na podłogę lub blat kuchenny z wysokości około 30-40 centymetrów. Dzięki temu unikniesz opadania ciasta. Teraz wystudź biszkopt i rozkrój go na trzy blaty.

Gdy będziesz mieć już gotowy i przestudzony biszkopt, przygotuj krem z masłem pistacjowym. Do miski dodaj zimną śmietankę 30%, mascarpone, pastę pistacjową kremową oraz 30 g cukru pudru. Ubijaj składniki do momentu uzyskania puszystej masy.

Dolny blat ciasta umieść w tortownicy i nasącz go mocną czarną herbatą, czarną kawą lub alkoholem (np. nalewką, likierem, rumem, whisky czy wódką). Nie jest to konieczny krok, ale bez tego ciasto może być nieco suche. Następnie wyłóż na blat około 1/3 kremu pistacjowego i przykryj go kolejnym. Ten blat również nasącz, a następnie posmaruj dżemem malinowym. Na górze ułóż trzeci blat i udekoruj ciasto pozostałym kremem na bazie pasty pistacjowej, nakładając również odrobinę na jego boki. Teraz posiekaj pistacje i obsyp nimi ciasto dookoła. Następnie górę udekoruj świeżymi malinami.

Wstaw ciasto z kremem pistacjowym do lodówki na minimum dwie godziny lub na całą noc. Gotowe!

Puszyste ciasto z delikatnym kremem pistacjowym – przepyszny deser na każdą okazję

Ciasto z kremem pistacjowym wyróżnia się bardzo subtelnym, niepowtarzalnym smakiem. Pistacje cudownie łączą się tu z malinami, nadając wypiekowi wykwintności. Obok takiego deseru naprawdę trudno przejść obojętnie. W pierwszej chwili zachwyca on bowiem elegancką prezencją, a już po pierwszym kęsie rozkochuje w sobie za sprawą niebanalnego smaku. Jeśli chcesz zaskoczyć kogoś niepowtarzalnym ciastem, zachęcamy Cię do wypróbowania właśnie tego przepisu. Może być to z powodzeniem także tort z okazji urodzin, rocznicy ślubu czy baby shower!