2 porcje / 250 kcal

Budyń z masłem orzechowym

Składniki

Pół szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleka krowiego lub migdałowego
2 łyżki masła orzechowego MASLOVE Mega Crunch
2 łyżki miodu lub syropu klonowego

Przepis

Zacznij od dokładnego przepłukania kaszy, aby pozbyć się charakterystycznej dla niej goryczki. Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko i dokładnie płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Następnie zalewamy ją wrzątkiem i znów płuczemy pod kranem.

Tak przepłukaną kaszę wsypujemy do rondelka i zalewamy dwiema szklankami mleka migdałowego lub krowiego. Mleka musi być tyle, aby dokładnie przykryło kaszę. Przykrywamy rondelek i zagotowujemy, a następnie gotujemy jeszcze 15 minut na małym ogniu. Pamiętajmy, aby ją mieszać co kilka minut, co zapobiegnie przywieraniu do dna rondelka.

Kiedy kasza już porządnie zmięknie, miksujemy ją na gładką masę – czyli nasz budyń jaglany z masłem orzechowym. Dodajemy miód lub syrop klonowy oraz dwie łyżki masła orzechowego MASLOVE Mega Crunch z kawałkami orzechów. Znów wszystko miksujemy. Danie możemy udekorować polewając odrobiną miodu i drobinkami orzechów arachidowych. Smacznego!

Z czym jeszcze zrobić budyń z masłem orzechowym?

Budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem orzechowej pasty to świetny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie – zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Warto wiedzieć, że ten przepis możesz wzbogacić dodając owoce lub bakalie. Aby przygotować budyń jaglany z bananem i masłem orzechowym wystarczy, że udekorujesz gotowe danie plasterkami banana. Możesz też dodać owoc wcześniej, miksując go razem z resztą składników. A co jeśli nie lubisz kaszy jaglanej lub generalnie wypieków z kaszy? Możesz przygotować klasyczny mleczny budyń. W tym celu zastąp kaszę rozrobioną mąką ziemniaczaną (1 czubata łyżka powinna wystarczyć). Jeśli chcesz zrobić budyń jaglany z masłem orzechowym fit zastąp miód lub syrop klonowy syropem z agawy. Tym samym zredukujesz ilość kalorii.