4 porcje / 185kcal

Beza z masłem orzechowym

Składniki

białko z 2 jajek
120 gram cukru
płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
odrobina soli
łyżeczka soku z cytryny
50g masła orzechowego MASLOVE Extra Zmielonego

Przepis

Oddziel białka od żółtek i wlej je do wysokiego naczynia. Dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać białka na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera na minimalne i do ubitej piany dodawaj stopniowo cukier cały czas mieszając masę. Kiedy dodasz już cały cukier, ubijaj masę na wyższych obrotach jeszcze przez 2 minuty, aby mieć pewność, że cukier się rozpuścił, ale nie przestawaj mieszać. Gotowa piana powinna być sztywna, gęsta i lśniąca. Ponownie zredukuj szybkość obrotów i delikatnie oraz stopniowo dodawaj do masy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 120°C i przygotuj płaską blachę przykrytą papierem do pieczenia. Z przygotowanej masy uformuj na blaszce 8 płaskich krążków. 4 z nich powinny być całkowicie płaskie (będą podstawą bezy), a 4 mogą być bardziej nierówne (będą „pokrywką”).

Beza z masłem orzechowym – właściwe pieczenia

Wstaw bezy do piekarnika i piecz najpierw 15 minut w 130°, a później 45 minut w temperaturze 100°. Dzięki temu bezy zachowają chrupiącą skórkę i będą kremowe w środku. Odpowiednie pieczenie jest kluczem do tego, aby bezy domowej roboty wyszły jak w prawdziwej cukierni, dlatego warto pilnować tego czasu.

W międzyczasie przygotuj sobie masło orzechowe MASLOVE Extra Zmielone i łyżkę, którą będziesz nakładała masę. Wyjmij blachę z piekarnika i wystudź bezy. Nakładaj łyżeczką porcję masy orzechowej na płaskie krążki i przykrywaj je krążkami bardziej nierównymi lekko dociskając. Beza z masłem orzechowym gotowa!

Z czym jeszcze zrobić bezy?

Bezy z tego przepisu możesz przekładać właściwie każdym kremem, jaki tylko przyjdzie ci do głowy. Zachęcamy oczywiście do eksperymentowania z naszymi pastami z orzechów. Świetnie smakują bezy z masłem pistacjowym oraz z orzechów laskowych. Możesz oczywiście przełożyć je klasycznym kremem śmietankowym, jednak w wersji orzechowej smakują naprawdę obłędnie i są zdrowsze. Pamiętaj bowiem, że orzechy są cennym źródłem białka i zdrowego tłuszczu roślinnego. Są też pełne witamin i innych cennych składników odżywczych, które wpływają na lepsze funkcjonowanie na przykład układu krwionośnego oraz nerwowego. Same bezy są zaś absolutnym klasykiem jeśli chodzi o desery. Są też przysmakiem spożywanym chyba na całym świecie. W wielu miastach, także w Polsce, istnieją nawet cukiernie i sklepy wyspecjalizowane w serwowaniu wyłącznie przysmaków z bezy.