6 porcji

Ajo blanco de Malaga, czyli krem z czosnku, migdałowego masła orzechowego i chleba

Składniki

200 g starego chleba
2 ząbki czosnku
200 ml oliwy z oliwek
350 ml zimnej wody
2 łyżki octu z białego wina
1 mały melon galla
200 g migdałowego masła orzechowego
ocet balsamiczny
sól i pieprz
garść migdałów

Przepis

Porwij i namocz pieczywo w wodzie. W blenderze zmiksuj czosnek z oliwą i masłem migdałowym. Dodaj namoczone pieczywo i resztę wody. Dodaj ocet, sól i pieprz do smaku. Przetrzyj całość przez sito i wyrzuć pozostałą pulpę. To co przetarliśmy to nasza gotowa zupa. Schłodź w lodówce przez 2 godziny. Dekoruj prażonymi migdałami, melonem i odrobiną octu balsamicznego. Gotowe