3 porcje / 255 kcal porcja

Zupa krem z zielonego groszku i masła pistacjowego

Składniki

300 g mrożonego groszku zielonego
500 g bulionu warzywnego
1 łyżka masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g ziemniaków
50 g masła pistacjowego
pieprz
sól
sos sojowy
oregano
lubczyk
odrobina soku z cytryny
2 łyżki śmietanki kremówki 30%
zielony groszek
posiekane pistacje
listki bazylii

Przepis

Zupa krem: cebulę i czosnek obierz, posiekaj, a następnie podsmaż na maśle. Dodaj ziemniaki i mrożony groszek. Po chwili smażenia zalej bulionem i gotuj do miękkości ziemniaków. Dodaj masło pistacjowe, sok z cytryny i przyprawy. Całość zblenduj na gładki krem. Gęstość reguluj ilością bulionu (weź pod uwagę, że podczas studzenia lub chłodzenia, zupa dodatkowo zgęstnieje).

Gotowy krem z zielonego groszku przelej do misek, podawaj na gorąco dekorując śmietanką kremówką, zielonym groszkiem, pistacjami i bazylią. Zagryzaj świeżym pieczywem. Smacznego!