2 porcje / 515 kcal

Pudding z masłem orzechowym

Składniki

4 łyżki nasion chia
300 ml mleka
80 g masła orzechowego
1 banan
20 g gorzkiej czekolady
20 g orzechów

Przepis

Do miski wsyp nasiona chia i zalej mlekiem (odmierz 240 ml), a następnie dokładnie wymieszaj. Taką miksturę pozostaw na kilkanaście minut w lodówce. Po tym czasie zauważysz, że nasiona chia lekko spęczniały, a do tego skleiły się ze sobą i osiadły na dnie. W związku z tym musisz ponowne je wymieszać i włożyć do lodówki na kolejne kilkanaście minut. Czynność tę powtórz jeszcze raz, a następnie odstaw nasiona z mlekiem do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, by nabrały idealnej konsystencji.

Gdy nasiona chia będą miały konsystencję puddingu, przygotuj sos orzechowy. W tym celu rozpuść masło orzechowe z mlekiem (pozostałe 60 ml) w garnuszku, a następnie odstaw do ostudzenia. W tym czasie zmiksuj banana na gładką masę i połącz ze sobą wszystkie składniki (czyli nasiona chia, sos orzechowy i zmiksowanego banana) i przełóż deser do dwóch salaterek. Na koniec możesz przyozdobić gotowy pudding posiekanymi orzechami i gorzką czekoladą. Smacznego!

Pudding chia z masłem orzechowym

Pudding chia z masłem orzechowym nazywany jest deserem nocnym, ponieważ najlepiej przygotowywać go na wieczór, aby przez noc mógł uzyskać idealną konsystencję. Wówczas następnego dnia pozostanie Ci jedynie przygotowanie sosu orzechowo-bananowego i deser masz gotowy!

Pudding chia to naprawdę znakomita przekąska! Nie dość, że jest bardzo smaczny, to ma również wiele właściwości prozdrowotnych. Nasiona chia należą bowiem do rodziny superfoods, czyli nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, bogatej w różnorodne witaminy i minerały, która działa korzystnie na organizm człowieka. Czego dostarczają nam nasiona chia? Przede wszystkim manganu, fosforu, miedzi, selenu, żelaza, magnezu oraz wapnia. Oprócz tego zawierają silne przeciwutleniacze oraz substancje zwalczające stany zapalne w organizmie.

Pudding jaglany z masłem orzechowym

Ciekawą alternatywą dla puddingu chia z masłem orzechowym jest pudding jaglany. To równie pyszny deser z masłem orzechowym, który przygotujesz, gdy masz trochę mniej czasu. W tym celu zastąp nasiona chia 150 gramami kaszy jaglanej. Przepłucz ją, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Ugotowaną kaszę zmiksuj z dodatkiem masła orzechowego oraz banana, przełóż do salaterek, dodaj posiekane orzechy i czekoladę. Gotowe!