6 porcji / 157 kcal

Krem z topinamburu z laskowym masłem orzechowym

Składniki

1 włoszczyzna
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
600 g topinamburu
1 duża biała cebula
200 g laskowego masła orzechowego
sól
olej do smażenia
oliwa z oliwek

Przepis

Obierz warzywa z włoszczyzny. Potnij na grube kawałki. Zalej zimną wodą, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj około 45 minut aby uzyskać aromatyczny bulion warzywny. Obierz cebulę i topinambur. Pokrój drobno i wrzuć do oddzielnego rondla. Dodaj odrobinę oleju do smażenia i smaż całość aż się lekko zarumieni. Zalej wywarem tak aby przykryć warzywa. Zblenduj na gładko i uzupełnij wywarem tak aby całość zmielić na gładki i gęsty krem. Dodaj masło orzechowe z orzechów laskowych i zblenduj ponownie. Dopraw solą. Podawaj z oliwą z oliwek. Gotowe.