2 porcje / 689 kcal

Krem z orzechów arachidowych z jabłkiem i cynamonem

Składniki

200 g masła z orzechów arachidowych
1 średnie jabłko
1 łyżka cynamonu
3 łyżki cukru

Przepis

Obierz jabłko, rozkrój je na ćwiartki, usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój na małe kawałki i przełóż do garnka. Praż je przez około 15 minut, aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Następnie dodaj cukier oraz cynamon, dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 2 minuty. Uprażone jabłka zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Gdy będą już ostudzone, przełóż je do miski i dodaj masło orzechowe smooth, a następnie przy pomocy blendera zmiksuj wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę. W ten sposób uzyskasz pyszny, jedwabisty krem z orzechów arachidowych z jabłkiem i cynamonem. Przełóż go do miseczek i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z lodami, pokruszonymi orzechami czy posiekaną czekoladą.

Słodki krem orzechowy arachidowy z cynamonem i jabłkiem

Krem na bazie masła orzechowego proteinowego z dodatkiem jabłka i cynamonu to nie tylko fantastyczny pomysł na deser, ale także idealny dodatek do śniadań, np. owocowych owsianek, a także do omletów, naleśników czy pankejków. Możesz wykorzystać go również do pieczenia ciast, babeczek lub tortów. Orzechowo-owocowy smak doskonale łączy się ze słodyczą kruszonki lub sernikiem.

Zdrowe masło orzechowe – rewelacyjny dodatek do deserów

Nic dziwnego, że zdrowe masło orzechowe podbiło serca Polaków już wiele lat temu! Jest nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Uwielbiamy dodawać je do rozmaitych dań. Sprawdza się przede wszystkim jako dodatek do kanapek, jak w popularnej amerykańskiej kanapce z chleba, masła orzechowego i dżemu, nazywanej peanut butter and jelly sandwich, jednak coraz częściej dodajemy je również do dań wytrawnych, takich jak stir fry, spring rolls czy curry. Zdrowe masło orzechowe to także rewelacyjny dodatek do rozmaitych deserów, ponieważ dodaje im głębokiego i intensywnego smaku. Pasta orzechowe crunchy, jak i smooth bez dodatku cukru stanowią dobrą przeciwwagę dla bardzo słodkich kremów.

Masło orzechowe – Twój przyjaciel w kuchni

Posiłki – zarówno te słodkie, jak i wytrawne – z dodatkiem masła orzechowego to pełnowartościowe dania dla małych i dużych. Pasta orzechowa jest bowiem ważnym składnikiem codziennej, zdrowej i zbilansowanej diety, gdyż zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Co więcej, dostarcza organizmowi dużą ilość białka, co z pewnością docenią wegetarianie i weganie oraz sportowcy!