6 porcji / 380,92 kcal

Kaczka w sosie orzechowym na świąteczny stół

Składniki

1 kaczka średniej wielkości (waga ok. 1,75kg) lub dwie piersi i dwa udka z kaczki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
200 g masła z orzechów arachidowych MASLOVE extra zmielonego
sól, pieprz
2 łyżki oleju roślinnego

Przepis

Jeśli pieczesz całą kaczkę umyj ją, oczyść z wnętrzności i wysusz ją dokładnie papierowym ręcznikiem. Następnie ponacinaj ją nożem w kilku miejscach, aby podczas pieczenia nie popękała oraz aby, marynata tłuszcz i sos orzechowy mogły swobodnie dostać się do środka. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste. Podobnie zrób w przypadku, kiedy pieczesz same kacze udka i piersi. Mięso posól i popierz z wierzchu i w środku (cała kaczka). Przygotuj marynatę łącząc sos sojowy z wodą, olejem i łyżką miodu. Obtocz w niej kaczkę i wstaw na noc do lodówki (opcjonalnie na kilka godzin). Możesz użyć do tego rękawa do pieczenia. Wówczas wlej do środka marynatę i wrzuć kaczkę, a woreczek szczelnie zawiąż. Na koniec energicznie potrząsaj rękawem, aby marynata dostała się w każdy zakamarek mięsa.

Na drugi dzień wyjmij kaczkę z lodówki. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni. Ułóż kaczkę w naczyniu żaroodpornym i podlej dwiema szklankami wody, aby nie wyschła podczas pieczenia. Przykryj. Piecz trybem góra-dół godzinę na jednej stronie, a po tym czasie odwróć ją na drugą i piecz kolejną godzinę. Opcjonalnie możesz użyć rękawa do pieczenia, wówczas kaczkę na świąteczny stół pieczemy również 2 godziny.

Pieczona kaczka wigilijna z chrupiącą skórką

Pamiętaj, by na pół godziny przed końcem pieczenia rozciąć worek, aby skórka mogła się podpiec. 15 minut przed końcem zwiększ temperaturę do 200 stopni i ustaw pokrętło piekarnika tylko na pieczenie górne. Wyjmij kaczkę z piekarnika, ułóż na wcześniej przygotowanych pieczonych ziemniaczkach i polej wszystko sosem orzechowym. Dla dekoracji możesz ułożyć gałązki rozmarynu. Jeśli chcesz, aby dzielenie się porcjami przebiegło szybciej, możesz wcześniej oddzielić mięso od kości i poporcjować kaczkę. Wówczas najlepiej polej świąteczną kaczkę sosem orzechowym na sam koniec.

Jeśli chcesz, by Twój świąteczny stół zachwycił gości tradycyjnymi smakami, ale w nowym wydaniu, przyrządź kaczkę w maśle orzechowym. Zamiast tradycyjnego nadziewania mięsa pomarańczami i jabłkami, przygotuj orientalny sos orzechowy z masła z orzechów arachidowych wymieszany z sosem sojowym. Soczysta świąteczna kaczka z pewnością podbije serca i żołądki wszystkim biesiadników. Jest to przepis na wersję marynowaną, więc pamiętaj aby przygotowania zacząć dzień przed planowanym pieczeniem!