2 porcje
🍍 Grillowany ananas z polewą arachidową
Składniki
½ świeżego ananasa (pokrojonego w plastry)
2 łyżki masła arachidowego Maslove
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
1 łyżeczka soku z limonki
garść prażonych orzeszków ziemnych (do posypania)
świeże listki mięty (opcjonalnie, do dekoracji)
Przygotowanie
Rozgrzej patelnię grillową lub grill.
Połóż plastry ananasa i grilluj po ok. 2–3 minuty z każdej strony, aż pojawią się charakterystyczne paski i owoce lekko się skarmelizują.
W miseczce wymieszaj masło arachidowe, miód i sok z limonki – aż powstanie gładka, lekko płynna polewa.
Gotowe plastry ananasa ułóż na talerzu, polej sosem arachidowym.
Posyp prażonymi orzeszkami ziemnymi i udekoruj listkami mięty.
Tip: Świetnie smakuje jeszcze ciepłe, z gałką lodów waniliowych albo jogurtem naturalnym.
💛 Ananas z masłem orzechowym i lodami.
Słodycz grillowanego ananasa połączona z kremowym masłem arachidowym Maslove to duet, który zaskakuje i uzależnia od pierwszego kęsa. Idealny deser na koniec lata – prosty, lekki i efektowny! 🍍🥜