1 porcja / 631 kcal

Gorąca czekolada z masłem orzechowym

Składniki

1 szklanka mleka
¼ szklanki śmietanki 30%
5-6 kostek gorzkiej (lub mlecznej) czekolady
1 czubata łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka cynamonu

Przepis

Przygotuj rondelek i przelej do niego mleko oraz śmietankę. Podgrzej je, a następnie dodaj czekoladę. Najlepiej będzie, gdy wcześniej ją pokruszysz – wtedy szybciej się rozpuści. Do tego dorzuć masło orzechowe, cynamon i mieszaj do rozpuszczenia oraz połączenia się składników. W przepisie możesz wykorzystać na przykład masło z orzechów pekan, które ma wyrazisty smak, a przy tym jest bardzo aromatyczne. Nada wyjątkowego charakteru Twojemu napojowi.

Mieszankę podgrzewaj jeszcze przez chwilę, nie dopuszczając do wrzenia. Na koniec przelej czekoladę z masłem orzechowym do swojego ulubionego kubka i delektuj się smakiem przepysznego napoju zimowego. Jeśli masz taką ochotę, możesz również udekorować swoją czekoladę bitą śmietaną lub piankami czy innymi słodkimi dodatkami. Smacznego!

Domowa czekolada z masłem orzechowym

Gorąca czekolada z dodatkiem aromatycznego masła orzechowego to przepyszny napój, który jest ciekawą alternatywą dla klasycznego kakao. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji go wypróbować, zachęcamy! Do tego koc oraz ulubiony film i przepis na udany zimowy wieczór gotowy. Czekolada będzie smakowała praktycznie z każdym rodzajem masła orzechowego, dlatego wybierz takie, jakie lubisz najbardziej. Może to być zarówno masło z orzechów pekan, klasyczna pasta arachidowa czy też miazga migdałowa. To prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników orzechowych smaków. Choć nie tylko! Gwarantujemy, że ten smak pokocha każdy fan słodkości.

Gorzka czekolada z masłem orzechowym

Jeśli kochasz zimę, świąteczny klimat i rozgrzewające napoje, ta czekolada do picia na pewno przypadnie Ci do gustu. Gorzka czekolada z masłem orzechowym oraz subtelną nutą cynamonu to naprawdę uzależniające połączenie. Kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto poprawić sobie nastrój kubkiem tego iście świątecznego napitku. Zapach gorącej czekolady, szczególnie tej przygotowanej w domowym zaciszu, jest pełen magii! Zamiast kupować gotowy napój, koniecznie wypróbuj nasz przepis, a na pewno z chęcią będziesz do niego wracać, gdy tylko zechcesz się rozgrzać. Kiedy, jak nie teraz? Zimowa, świąteczna aura to najlepszy czas, by posmakować gorącej czekolady z masłem orzechowym. Jak czekać na Gwiazdkę, to tylko w doborowym towarzystwie!

5/5 - (5 votes)