15 porcji - tortownica 20 cm

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Składniki

CIASTO MARCHEWKOWE:
2 jajka
100 g cukru
szczypta soli
120 ml oleju rzepakowego
120 g marchewki, startej
skórka otarta z 1 pomarańczy
120 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka naturalnego gorzkiego kakao
50 g orzechów włoskich, posiekanych
KREM:
150 g serka śmietankowego, słonego
60 g masła orzechowego “cztery orzechy”
50 g miodu

Przepis

Ciasto

Jajka ubij z cukrem i solą na jasną masę. Nie przerywając ubijania wlewaj strumyczkiem olej. Następnie dodaj startą na tarce marchewkę, skórkę z pomarańczy, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao i posiekane orzechy włoskie. Całość wymieszaj szpatułką. Masę przelej do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. C przez ok. 35-45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź.

Krem

Składniki wymieszaj do uzyskania aksamitnego kremu. Wyłóż go na wystudzone ciasto. Ciasto oprósz cynamonem i udekoruj orzechami.

 

Smacznego!