14 porcji / 172 kcal/porcja

Ciastka owsiane z masłem migdałowym

Składniki

220 g płatków owsianych górskich
20 g mąki pszennej
80 g masła
50 g masła migdałowego
150 g cukru trzcinowego
1 jajko
1 łyżeczka sody
szczypta soli

Przepis

W jednej misce wymieszaj ze sobą płatki owsiane, mąkę, sodę oraz sól. Do drugiej miski wrzuć miękkie masło, masło migdałowe oraz cukier trzcinowy, a następnie zmiksuj składniki, aż się połączą. Powstała masa powinna być gładka i puszysta. Wówczas dodaj do niej jajko i miksuj przez kolejne 2 minuty. Teraz wsyp do miski wcześniej przygotowaną mieszankę i połącz ze sobą wszystkie składniki, mieszając je przy pomocy drewnianej łyżki lub silikonowej szpatułki.

Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C, a dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką stołową nabieraj porcję ciasta i układaj je na papierze w kilkucentymetrowych odstępach, ponieważ w trakcie pieczenia zwiększą swoją objętość. Na koniec delikatnie rozpłaszcz je także przy pomocy łyżki. Piecz ciastka na dwie tury przez ok. 13.

Po upieczeniu wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Możesz przechowywać je przez kolejne 2-3 dni, najlepiej w torebce papierowej.

Owsiane ciastka z masłem migdałowym – poznaj prosty przepis na pyszną i słodką przekąskę!

Przepis na ciastka owsiane z miazgą migdałową robi się niezwykle szybko, a co najważniejsze – zawsze się udaje. Tych ciastek po prostu nie da się zepsuć! To idealna przekąska dla tych, którzy szukają szybkiej do wykonania i zdrowszej alternatywy dla ogólnodostępnych słodyczy. Doskonale zaspokajają chęć na coś słodkiego, choć wcale nie są za słodkie. Chrupiące ciasteczka o intensywnym owsiano-migdałowym smaku to pyszny dodatek do kawy, herbaty czy kakao.

Wypróbuj nasz przepis na ciastka owsiane z masłem orzechowym i poczęstuj nimi gości, zabierz ze sobą do szkoły czy pracy lub weź na wycieczkę. Smacznego!