12 porcji / 185 kcal

Chleb z masła orzechowego

Składniki

320g masła orzechowego
4 jajka
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli

Przepis

Jak możesz się domyślić po ilości składników, przepis na chleb z masła orzechowego jest naprawdę prosty. Przed przystąpieniem do całego procesu od razu nagrzej piekarnik do temperatury 180°C, ponieważ przygotowanie chlebka zajmuje dosłownie kilka chwil.

Do miski dodaj wszystkie składniki, czyli masło orzechowe, jajka, sodę oczyszczoną oraz sól. Całość wymieszaj za pomocą miksera. Najlepszym wyborem do tego przepisu będzie gładkie masło extra zmielone z orzechów arachidowych, ponieważ znacznie łatwiej się je miksuje – ma ono bowiem dość płynną konsystencję. Opcjonalnie do ciasta możesz dodać również garść ulubionych ziaren. Mogą to być np. ziarna czarnuszki, słonecznika, amarantusa czy sezamu.

Ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 24 cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz także posypać masę ulubionymi ziarnami. Ciasto piecz przez 40 minut. Chleb podczas pieczenia będzie pękał, dzięki czemu powstanie chrupiąca skorupka. W środku będzie zaś wilgotny, lecz bardzo delikatny.

Chleb z masłem orzechowym przed treningiem i po treningu

Białko jest niezbędnym elementem diety każdej osoby trenującej. Pomaga zarówno we wzroście, jak i regeneracji mięśni. Jest więc pewne, że nie może go zabraknąć w codziennym jadłospisie sportowca. Zapotrzebowanie na białko u osób prowadzących aktywny tryb życia jest znacznie większe niż u tych z nas, którzy tryb życia mają raczej siedzący. Często trudno jest je uzupełnić w 100%, dlatego sportowcy szukają różnych sposobów na to, by wprowadzić je do diety. Jedną z opcji jest właśnie chleb z masła orzechowego, który w składzie ma praktycznie wyłącznie pastę z fistaszków oraz jajka. To dobry zastrzyk białka zarówno przed treningiem, jak i po nim. Taki chlebek można wzbogacić ulubionymi dodatkami, by smakował jeszcze lepiej. Świetnie komponuje się nie tylko ze słodkimi dodatkami, czyli z dżemem czy bananem, ale dobrze smakuje także w wersji wytrawnej.

Chleb z masłem orzechowym – kalorie

Bazę do chleba z masła orzechowego stanowi oczywiście masło arachidowe. Oprócz tego zawiera jedynie trzy dodatki, czyli jajka, odrobinę sody oczyszczonej i soli. Skład jest prosty, a dzięki temu bardzo zdrowy. Jak widać, nie dodaje się tu ani grama mąki, co oznacza, że jest to produkt bezglutenowy. Nie ma tu także dodatku cukru czy mleka. Nie da się jednak ukryć, że chleb z masłem orzechowym jest dosyć kaloryczny. Jednak zapewniamy – już jedna kromka takiego chlebka z ulubionymi dodatkami daje uczucie sytości na kolejne godziny. Jest to więc świetne rozwiązanie na drugie śniadanie, przekąskę czy lekką kolację. Po takim posiłku z pewnością nie będziesz głodny.