2 porcje / 407 kcal

Stir fry z polędwiczką z sosem orzechowym

Składniki

1/2 polędwiczki wieprzowej
1 Marchewka
1 Pietruszka
½ Selera
1 Szalotka
1 opakowanie makaronu Udon
2 Boczniaki
Olej do smażenia
1 łyżka masła orzechowego
3-4 łyżki sosu sojowego
2-3 łyżki sosu rybnego
1 łyżka sambal oelek (jeśli wolicie ostrzejsze dania to dajcie więcej)
Kolendra i fistaszki do posypania

Przepis

W stir fry ważne jest to aby pokroić warzywa w małe kawałki np. w julienne (zapałkę), aby równo się usmażyły. Polędwiczkę wieprzową kroimy w plasterki, dzięki czemu szybko się usmaży i nie będzie surowa.

Z masła orzechowego, sosu sojowego, rybnego i sambalu przygotowujemy sos, który dodamy podczas smażenia. Jeśli macie w domu sos ostrygowy możecie również dodać ok. łyżeczkę.

Przed smażeniem włączamy okap, bo będziemy smażyć na mocno rozgrzanej patelni. Musimy przygotować również rondel z gorącą wodą i łyżką cedzakową/sitkiem, gdyż będziemy gotować makaron.

Stawiamy patelnię na kuchence i czekamy, aż nagrzeje się dobrze. Warto upewnić się, że mamy przygotowane wszystkie składniki, aby nie szukać niczego podczas smażenia.

Na mocno rozgrzaną patelnię dodajemy 3-4 łyżki oleju i zaczynamy smażyć składniki. Najpierw warzywa. Wrzucamy je stopniowo na patelnię i dajemy im się usmażyć. W między czasie do gorącej wody wrzucamy udon na ok 2 minuty. Następnie dodajemy mięso, smażymy dalej ok 1,5 minuty, dodajemy sos i mieszamy dokładnie. Po tym czasie dodajemy makaron i odrobinę wody z gotowania makaronu. Mieszamy wszystko dokładnie, próbujemy i przekładamy na talerz. Gotowego stir fry posypujemy świeżą kolendrą i orzechami.

Jeśli chcemy, polędwiczkę wieprzową możemy zastąpić kurczakiem, krewetkami lub tofu.

Polędwiczki w maśle orzechowym

Stir fry jest jednym z charakterystycznych dla kuchni dalekowschodnich sposobów przyrządzania dań. Nazwa stir fry jest tłumaczona jako „mieszaj i smaż”, co doskonale odzwierciedla proces tej obróbki. Stir fry polega na jednoczesnym mieszaniu składników i ich krótkim podsmażeniu na dużym ogniu. Jeżeli chcemy zrobić idealny stir fry z polędwiczkami w maśle orzechowym, warto również użyć tradycyjnej patelni typu wok. Pozwoli ona na wygodniejsze i bezpieczniejsze mieszanie oraz smażenie w tym samym czasie.

Stir fry z polędwiczkami wieprzowymi w maśle orzechowym jest wspaniałym pomysłem na romantyczną kolację z partnerem, jak i nietuzinkowy obiad dla przyjaciół. Warto zdecydować się na takie oryginalne i egzotyczne danie, jeżeli chcesz zaimponować bliskim osobom swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Stir fry z polędwiczkami w maśle orzechowym jest niecodziennym daniem, którego przygotowanie jednak nie jest aż takie trudne. Dzięki temu możesz w dosyć łatwy i szybki sposób przygotować orientalną oraz wykwintną kolację.

5/5 - (1 vote)