12 porcji / 432 kcal

Sernik z masłem migdałowym

Składniki

500 g twarogu sernikowego
150 g masła
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki mąki
150 g migdałów
120 g masła migdałowego
40 g płatków migdałowych
100 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietanki 30%

Przepis

Pamiętaj, że składniki do przygotowania sernika, a więc twaróg sernikowy, masło, jajka oraz masło migdałowe muszą mieć temperaturę pokojową!

Rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu zmiel migdały, najlepiej w blenderze kielichowym. Pamiętaj jednak, by nie miksować ich zbyt długo, ponieważ zacznie się z nich wytrącać tłuszcz, przez co – zamiast zmielonych orzechów – uzyskasz masło orzechowe. W międzyczasie w rondelku roztop 50 g masła z 50 g gorzkiej czekolady. Gotową masę przelej do zmiksowanych orzechów, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią przygotowaną masę, precyzyjnie dociskając ją do dna. Następnie wstaw tortownicę na około pół godziny do lodówki.

Teraz w jednej misce ubij białka na sztywną pianę, a w drugiej ubij żółtka z cukrem oraz cukrem wanilinowym do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji. Przygotuj również trzecią miskę i zmiksuj w niej 100 g masła. Masło dobrze jest wcześniej pokroić w kosteczki. Teraz dodaj do masła twaróg sernikowy, ubite z cukrami żółtka oraz masło migdałowe i zmiksuj ponownie. Dodaj mąkę i jeszcze raz zmiksuj masę. Na koniec dodaj ubite wcześniej białka i całość wymieszaj łyżką lub szpatułką. Nie używaj miksera, ponieważ masa straci swoją puszystość. Gotową masę przelej do tortownicy z orzechowo-czekoladowym spodem i piecz około 70 minut w temperaturze 175°C.

Kiedy sernik będzie już upieczony, nie wyjmuj go od razu z piekarnika. Najpierw lekko uchyl jego drzwiczki i zaczekaj, aż ciasto się wystudzi. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że sernik nie opadnie. W międzyczasie przygotuj polewę do sernika. W tym celu w rondelku podgrzej śmietankę oraz 50 g gorzkiej czekolady. Mieszaj składniki, aż się połączą. Gotową masę przelej na ciasto, a na koniec posyp płatkami migdałowymi. Ciasto włóż do lodówki na około pół godziny, by polewa zastygła. Gotowe!

sernik z masla migdalowego

Sernik z masłem orzechowym – pyszny i pożywny deser

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast na świecie. Mamy sernik nowojorski, wiedeński, królewski, japoński, krakowski i wiele, wiele innych. Jeśli lubisz serniki, tak jak my, koniecznie wypróbuj również przepis na sernik z masłem migdałowym. W tym cieście słodycz cudownie łączy się z wytrawną nutą pasty z orzechów! To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych serników. A jeśli szukasz przepisu na sernik w wersji light, wypróbuj naszą propozycję na sernik z masłem orzechowym fit!

4/5 - (2 votes)