2 porcje / 203 kcal porcja

Seler naciowy z masłem orzechowym

Składniki

3-4 łodygi selera naciowego
40 g masła orzechowego
25 g miodu lub syropu klonowego
10 g sosu sojowego
10 g sezamu
½ pęczka szczypiorku

Przepis

Dokładnie umyj i osusz seler, a następnie pokrój 3-4 łodygi na kawałki o długości ok. 5 cm. Teraz przygotuj sos na bazie masła orzechowego, którym wypełnisz kawałki selera. W tym celu w miseczce wymieszaj masło orzechowe z miodem (lub syropem klonowym) i sosem sojowym. Tak przygotowany sos nałóż przy pomocy łyżeczki lub rękawa cukierniczego w zagłębienia selera. Wierzch posyp sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem. Gotowe!

Przepis na pyszną przekąskę inspirowaną kuchnią chińską – seler z masłem orzechowym

Połączenie selera i masła orzechowego brzmi dla Ciebie nietypowo? Nic dziwnego! To bardzo niestandardowe, ale zaskakująco pyszne zestawienie składników, którego warto spróbować. Podobnych kombinacji próżno szukać w kuchni polskiej, jednak ta przekąska zainspirowana jest kuchnią chińską, a dokładniej spring rollsami. Są to przekąski serwowane na zimno w papierze ryżowym, wypełnione świeżymi warzywami i aromatycznym sosem. Bardzo często króluje w nich właśnie seler naciowy, a sos przygotowywany jest – podobnie jak w naszych przekąskach – na bazie pasty z orzechów. W spring rollsach niekiedy pojawiają się także dodatki w postaci krewetek, wołowiny czy drobiu.

Seler naciowy z masłem orzechowym – na zdrowie!

Świeży, chrupiący seler to prawdziwa bomba witaminowa! Ma naprawdę korzystny wpływ na nasze zdrowie, jednak wiele osób nie sięga po niego zbyt chętnie ze względu na dosyć specyficzny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Właśnie dlatego dobrym pomysłem jest połączenie łodyg selera z masłem orzechowym. Złagodzi ono bowiem smak selera, a przy tym jest również bardzo zdrowym produktem o wielu cennych właściwościach.

Zacznijmy jednak od właściwości selera. Otóż jego łodyga zapewnia aż ¼ dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę K, a także 5% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, potas oraz kwas foliowy. Co więcej, w łodygach selera naciowego znajdują się również: fosfor, magnez, mangan, wapń oraz witaminy z grupy B. Warto także dodać, że seler jest bogaty w błonnik, stąd też na długo podtrzymuje uczucie sytości po posiłku i wspiera procesy trawienne.

Z kolei krem orzechowy – jak dobrze wiadomo – jest świetnym źródłem białka, dlatego też ten produkt doceniają osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, a także osoby aktywne fizycznie, stosujące dietę bogatą w białko. Oprócz tego pasta z orzechów arachidowych zawiera cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli jedne z kluczowych lipidów, jakie powinny być dostarczone organizmowi. Odpowiadają one za zachowanie prawidłowego stanu zdrowia, m.in. pomagają uniknąć chorób układu krążenia.

5/5 - (1 vote)