1 porcja / 400 kcal

Polewa z masła orzechowego

Składniki

2 duże łyżki masła orzechowego Crunchy Maslove
4-6 łyżek wody lub mleka
1 łyżka kakao lub Nutelli
opcjonalnie dowolne słodzidło (cukier, miód, ksylitol itd.)

Przepis

Do przygotowanie polewy z masła orzechowego potrzebny jest mały garnuszek oraz łyżka. Do garnka dodajemy masło orzechowe Crunchy, płyn, kakao lub Nutellę i ewentualnie słodzidło. Następnie zaczynamy wszystko podgrzewać, aż uzyskamy płynną masę. I gotowe!

Polewa z masła orzechowego fit

Polewa z masła orzechowego jest fantastyczną opcją, jeżeli chcesz przyozdobić swoje ciasto w wyjątkowy sposób. Jednak wiele osób obawia się o jej wysoką kaloryczność. Cały garnuszek polewy posiada około 350-400 kalorii. Kaloryczność jest uzależniona przede wszystkim od tego, jak dużo dodamy Nutelli i dodatkowego słodzidła.

Jeżeli dbasz o linię i nie chcesz, aby Twoja polewa z masła orzechowego była mocno kaloryczna, użyj kilku naszych tricków, dzięki którym „odchudzisz” swoją polewę. Na pewno warto zamiast mleka użyć wody. Sugerujemy również wymienić Nutellę na surowe kakao. Nutella pomimo swojego wspaniałego smaku ma również mnóstwo kalorii i niezdrowych tłuszczy. Natomiast surowe kakao posiada ogromną ilość zdrowych makroelementów i mikroelementów. A jeżeli jeszcze bardziej chcesz zmniejszyć kaloryczność polewy, warto zrezygnować z miodu, cukru lub ksylitolu, a użyć bezkalorycznego słodzika. Dzięki tym trickom zaoszczędzimy sobie nawet 150 kalorii w całej porcji!

Polewa do ciasta z masła orzechowego

Do przygotowywania polewy warto użyć również orzechowego masła solonego od Maslove. Tą opcję powinni wypróbować wszyscy fani smaków typu solony karmel. Przełamywanie słodkiego smaku solą jest bardzo popularnym zabiegiem, stosowanym przez szefów kuchni na całym świecie.

Polewa z masła orzechowego może być wykorzystana do przygotowywania wielu dań. Przykładowo polewa z masła orzechowego i kakao będzie wspaniale komponowała się z domowym biszkoptem. Biszkopt ma bardzo delikatny smak, więc fantastycznie komponuje się z bardzo słodką polewą z masła orzechowego i Nutelli. Polewa z masła orzechowego dopełni również owsiankę lub fit batony. Ciekawą opcją jest również użycie polewy z masła orzechowego do świeżych owoców. Aksamitna, czekoladowo-orzechowa polewa ucieszy z pewnością największych fanów słodyczy.

4.5/5 - (4 votes)