4 porcje / 450 kcal

Pierogi z masłem orzechowym

Składniki

3 szklanki mąki pszennej 500
1 szklanka gorącej wody
1/4 kostki masła
łyżeczka soli
masło orzechowe MASLOVE Classic w ilości potrzebnej na farsz

Przepis

Najpierw przygotowujemy ciasto na pierogi. Dobrze jest zapamiętać ten przepis na pierogi, ponieważ może stanowić bazę do innych wersji tego tradycyjnego dania. Przygotowanie go nie jest trudne i można szybko nabrać wprawy. Wcześniej należy tylko przygotować sobie stolnicę. Zaczynamy od przesiania mąki, którą wysypujemy na stolnicę. Najlepiej sprawdzi się mąka typ 500 lub mąka poznańska. W kopczyku robimy dołek i po kolei dodajemy łyżeczkę soli i 50g miękkiego masła (1/4 kostki). Dzięki dodaniu masła pierogi będą delikatniejsze i bardziej soczyste w smaku.

Następnie stopniowo dodajemy gorącą wodę (nie wrzątek!) kontrolując konsystencję. Kiedy trzeba dodajmy trochę mąki lub trochę więcej wody. Z czasem będzie to można robić na oko. Kiedy ciasto ma już idealną konsystencję, energicznie je zagniatamy.

Wyrabianie ciasta powinno trwać ok. 10 minut. Jest to dość długo, ale dzięki temu ciasto nie będzie twarde, łatwiej da się rozwałkować na cienką warstwą, a pierogi nie będą się rozklejać podczas gotowania. Kiedy składniki się ładnie połączą, ciasto rozwałkowujemy na cienką warstwę o grubości ok. 0,5 cm, a nawet nieco mniej.

Z rozwałkowanego ciasta wykrawany okręgi za pomocą krawędzi szklanki. Na środek nakładamy po łyżeczce masła orzechowego. Okrąg składamy na pół i mocno sklejamy brzegi. Po wykonaniu wszystkich pierogów ze sklejonych brzegów robimy falbanką za pomocą widelca. Następnie zagotowujemy wodę w garnku i lekko ją solimy. Zmniejszamy ogień i do gotującego się wrzątku wrzucamy delikatnie pierogi partiami. Gotujemy kilku minut aż do wypłynięcia na powierzchnię. Wykładamy do ostudzenia. Pierogi z masłem orzechowym możemy polać sosem orzechowym lub słodką śmietanką do smaku. Gotowe.

Pierogi z masłem orzechowym i bananem

Farsz z pasty orzechowej do pierogów można urozmaicić mieszając go z rozgniecionym bananem. Wtedy trzeba podlać wszystko świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, który złagodzi słodki smak banana oraz sprawi, że banan szybko nie ściemnieje. Pierogi z dodatkiem banana to świetny pomysł na obiad dla rodziny. Zwłaszcza dzieciom posmakuje połączenie słonego i słodkiego smaku. Pierogi można ewentualnie obsmażyć po ugotowaniu i tym samym stworzyć domową przekąskę na przyjęcie.

Podany wyżej przepis na pierogi można zrobić także w wersji wegańskiej. Pamiętajcie bowiem, że masło jest składnikiem opcjonalnym. Istnieje sporo przepisów, które zawierają tylko mąkę, sól i wodę. Mąkę pszenną można też zastąpić pełnoziarnistą, dzięki czemu pierogi będą bardziej fit.

5/5 - (1 vote)