1 porcja / 618 kcal

Kanapka z masłem orzechowym i dżemem – prawdziwie amerykański klasyk

Składniki

4 kromki chleba
25 g (2 łyżki) dżemu truskawkowego
40 g (2 łyżki) masła orzechowego

Przepis

Kromki chleba tostowego podpiecz w tosterze, na suchej patelni grillowej lub w piekarniku. Gdy będą ciepłe i chrupiące, dwie z nich posmaruj masłem orzechowym, a kolejne dwie dżemem truskawkowym. Następnie złóż je ze sobą, tworząc dwie kanapki z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym. Przekrój je na pół i gotowe. Delektuj się smakiem amerykańskich tostów PB&J!

Pyszny przepis na szybkie śniadanie – kanapki z masłem orzechowym i dżemem

Kanapka z masłem orzechowym i dżemem to pomysł na przepyszne śniadanie, ale także przekąskę dla wszystkich miłośników słodko-słonych smaków. To połączenie smakuje bardzo oryginalnie i jest wprost uwielbiane przez Amerykanów. Jeśli lubisz masło orzechowe i dżem, koniecznie wypróbuj ten przepis. Na pewno się nie zawiedziesz!

Połączenie lekko słonego masła orzechowego ze słodkim dżemem truskawkowym sprawi, że nie przesłodzisz się, ale Twoja ochota na coś słodkiego na pewno zostanie zaspokojona. Właśnie dlatego takie kanapki są świetną opcją dla maluchów, które uwielbiają słodycze. Jeśli nie chcesz, by Twoje dziecko jadło niezdrowe i pełne cukru przekąski, zaproponuj mu pyszne kanapki z masłem orzechowym i dżemem.

Masło orzechowe – ulubiony przysmak Amerykanów od lat!

Choć orzechy arachidowe obecne są w Stanach Zjednoczonych od ponad 250 lat, masło orzechowe zaczęto produkować tu dopiero w latach 90. XIX wieku. Wytwarzanie go na masową skalę zapoczątkowano zaś w dwudziestoleciu międzywojennym. Z początku masło orzechowe było specjałem podawanym wyłącznie w eleganckich herbaciarniach, jednak wiele zmieniła II wojna światowa. Gdy Amerykanom brakowało żywności, a w szczególności mięsa, zaczęli szukać alternatywnych źródeł białka i tak na nowo odkryli bardzo kaloryczne masło orzechowe, które do dnia dzisiejszego cieszy się ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych.

Peanut butter and jelly sandwich – amerykańska kanapka z masłem orzechowym i dżemem

Peanut butter and jelly sandwich, nazywana często również PB&J to popularna w USA kanapka z chleba posmarowanego warstwą masła orzechowego oraz dżemu. Najczęściej składa się z dwóch kromek chleba, choć niekiedy zjadana jest też na jednej kromce.

Podobnie jak samo masło orzechowe, kanapka z masłem orzechowym i dżemem także zyskała popularność podczas II wojny światowej, ponieważ znalazła się w spisie racji żywnościowych żołnierzy armii amerykańskiej. Po jej zakończeniu sprzedaż masła orzechowego, a także dżemu wzrosła. Okazało się bowiem, że jest to nie tylko sycący, ale i bardzo pyszny posiłek, który stał się jednym z ulubionych posiłków Amerykanów. Obecnie jest to wręcz kultowe danie, którego warto spróbować, podróżując do USA. Choć oczywiście można je także odtworzyć w domowym zaciszu, do czego zachęcamy!

Najlepsze masło orzechowe do kanapek – jakie wybrać?

Wybór dobrego masła orzechowego do kanapki z dżemem i masłem orzechowym nie jest łatwym zadaniem. Na sklepowych półkach można obecnie znaleźć bardzo wiele rozmaitych wariantów masła orzechowego, ale nie każde z nich jest tak samo dobre. Na co więc warto zwrócić uwagę przed zakupem masła orzechowego? Przede wszystkim na skład produktu. Najlepsze masło orzechowe to takie, które ma krótki, naturalny skład i nie zawiera dodatku cukru, tłuszczu, a także konserwantów.

Jeśli więc chcesz zjeść smaczną i zdrową kanapkę PB&J, sięgnij po zdrowe masło orzechowe bez zbędnych dodatków i ciesz się jego naturalnym smakiem w połączeniu z pysznym dżemem truskawkowym.

5/5 - (3 votes)