10 porcji / 140 kcal

Gofry z masłem orzechowym

Składniki

1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego)
150 g masła orzechowego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Przepis

Przygotuj dwie miski. W pierwszej znajdą się oddzielone od żółtek białka, w drugiej – żółtka. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Do żółtek wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, mleko, olej oraz masło orzechowe. Doskonale sprawdzi się tu zdrowe masło orzechowe z orzechów pekan. Całość wymieszaj przy pomocy miksera do połączenia się składników. Dodaj pianę z białek. Połącz delikatnie używając łyżki. Ciasto możesz odstawić na 15 minut, żeby odpoczęło. Nie jest to jednak konieczne.

Rozgrzej gofrownicę. Chochelką nakładaj odpowiednią porcję ciasta i dokładnie rozprowadzaj je na całej powierzchni. Gofry piecz 3-4 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy.

Gofry z masłem orzechowym świetnie smakują z bananami (doskonałym źródłem potasu) lub z bitą śmietaną.

Gofry, czyli deser z historią

Gofry kojarzą się najczęściej z czasem wakacji. Mało kto potrafi sobie wtedy odmówić tej wyjątkowej przekąski, pomimo jej dość wysokiej kaloryczności. Niewielu jednak wie, że gofry to deser z wyjątkowo długą historią. Wymyślił je w XVIII w. kucharz jednego z biskupów z belgijskiego Liege. To właśnie gofry belgijskie stanowią najbardziej znaną odmianę tej przekąski (ich rodzajów jest jednak dużo więcej). Główna różnica pomiędzy goframi z naszego przepisu, a tymi pochodzącymi z Liege jest taka, że do ich przygotowania używa się drożdży zamiast proszku do pieczenia. Podaje się je zazwyczaj bez dodatków lub z cukrem pudrem.

Gofry bezglutenowe

Gofry z masłem orzechowym przygotować można także w wersji bezglutenowej. Zamiast mąki pszennej wykorzystaj wtedy mąkę kokosową, gryczaną, kukurydzianą czy też mąkę z komosy ryżowej. Pamiętać trzeba także o zastąpieniu proszku do pieczenia sodą oczyszczoną.

Gofry są dość kaloryczną przekąską. Jedna sztuka bez dodatków to średnio ok. 140 kcal. Można jednak powalczyć o wersję dietetyczną gofrów. Mąkę pszenną zastąp np. mąką pełnoziarnistą. Zamiast cukru, możesz dodać syrop klonowy lub miód, a mleko połączyć z wodą. Ważne są także dodatki – sprawdzą się tu musy z owoców lub świeże owoce, a także zdrowe słodkości, np. smarowidło migdałowe z syropem klonowym.