9 porcji / 350 kcal

Drożdżówki z masłem orzechowym i gruszką

Składniki

540 g mąki pszennej typ 750
80g cukru
5 g soli
15 g drożdży instant
100 g masła w temperaturze pokojowej
300 g mleka
3 jaja
100 g masła orzechowego
2 duże gruszki
50g cukru trzcinowego

Przepis

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, dodajemy jajka i sól. W rondelku podgrzewamy lekko mleko i rozpuszczamy w nim cukier. Gdy zawartość rondelka przestygnie (powinna mieć ok. 30 stopni Celsjusza) wlewamy ją do miski z mąką. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i wyrabiamy dalej do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy delikatnie ciasto w kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto smarujemy masłem orzechowym, zostawiając ok. 5 cm czystego brzegu na dłuższym boku, posypujemy pokrojoną w kostkę gruszką i cukrem trzcinowym. Czysty brzeg smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i zaczynamy zwijać nasze ciasto zaczynając od drugiego brzegu. Zwiniętą roladę kroimy na kawałki o grubości ok. 3 cm i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut.

Drożdżówki z masłem orzechowym i gruszką – pełnia smaku i zdrowia

Jeżeli ktoś z Was ma wątpliwości, czy aby drożdżówka z masłem orzechowym jest zdrową przekąską, zapewniamy, że ta wykonana samodzielnie w domu z użyciem sprawdzonych składników, z pewnością Wam nie zaszkodzi. Co więcej, w pewnych sytuacjach, jak np. przed zwiększonym wysiłkiem fizycznym, może być źródłem niezbędnej, szybko przyswajalnej energii. Oczywiście – jest to smakołyk o dość wysokiej kaloryczności. Porcja 100 g ciasta drożdżowego to ok. 320 kcal. Możemy jednak popracować nad ograniczeniem kalorii tego przysmaku. Mąkę pszenną zamienić na wybraną pełnoziarnistą lub orkiszową, które wyeliminują ze składu gluten i dostarczą więcej składników odżywczych. W drożdżówce nie unikniemy jednak cukru – bez nich drożdże nie będą pracować, a ciasto nie wyrośnie. Można spróbować zastąpić tradycyjny biały cukier erytrolem. Sprawdzi się tu także miód, dzięki któremu ciasto lepiej wyrośnie. Dodatek tłuszczowy w postaci masła zastąpić może olej, np. rzepakowy.

Nadzienie z gruszki z masłem orzechowym to także źródło wielu składników odżywczych mających pozytywny wpływ na zdrowie. Samo masło orzechowe – to bez dodatków i konserwantów – to źródło kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasycone, które są korzystnym dla naszego organizmu rodzajem tłuszczu. Masło orzechowe bogate jest w błonnik, białko, witaminy E i K, kwas foliowy, magnez i potas, przeciwutleniacze i związki fenolowe. Podobnie jak w przypadku ciasta drożdżowego, orzechom zarzuca się wysoką kaloryczność. Jednak spożywane z umiarem drożdżówki z masłem orzechowym i gruszką z pewnością nie zaszkodzą naszej kondycji i figurze. Co więcej – zawsze poprawią nam nastrój!

5/5 - (1 vote)