10 porcji / 204 kcal porcja

Ciastka z ciecierzycy i masła orzechowego

Składniki

270 g ciecierzycy z puszki
150 g masła orzechowego
100 g syropu z agawy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
80 g gorzkiej czekolady

Przepis

Ciecierzycę z puszki przesyp do sitka, a następnie dokładnie przepłucz wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Wrzuć ją do miski i dodaj do niej masło orzechowe, syrop z agawy, ekstrakt z wanilii, sodę oczyszczoną oraz sól i zmiksuj na gładką masę, używając blendera ręcznego. Do przygotowanej masy dodaj czekoladę pokrojoną na małe kawałeczki i wymieszaj całość łyżką, by rozprowadziła się równomiernie w cieście.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej średniej wielkości ciasteczka. Ciasto nabieraj łyżką i układaj je bezpośrednio na papierze, ponieważ masa jest bardzo lepka. Z masy powinno Ci wyjść ok. 9-10 ciastek. Pamiętaj o tym, by zostawić pomiędzy nimi odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia nieco urosną.

Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem) przez około 20-22 minuty.

Prosty przepis na pyszne i zdrowe ciasteczka

Ciasteczka z ciecierzycy i masła orzechowego są naprawdę banalne w przygotowaniu, a przy tym przepyszne, a co najważniejsze – bardzo zdrowe! To szybki deser – idealny, gdy niespodziewanie odwiedzą Cię goście lub po prostu najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Jest również bardzo sycący, dlatego możesz potraktować go jako przekąskę na drugie śniadanie czy podwieczorek – świetnie smakują z kawą lub herbatą. Są bogate w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe!

Co więcej, są to ciastka, które nie zawierają glutenu, dlatego też mogą być wspaniałą przekąską dla osób, które nie tolerują glutenu, chorują na celiakię czy mają alergię na gluten.

Jak smakują ciastka z ciecierzycy i masła orzechowego?

Obawiasz się, że smak ciecierzycy będzie wyczuwalny w ciastkach? Nic bardziej mylnego! Różnorodność dodatków w postaci masła orzechowego, ekstraktu z wanilii czy czekolady sprawia, że w ciasteczkach nie czuć smaku strączków. Są one za to mocno orzechowe i cudownie słodkie – na pewno posmakują małym i dużym!

Warto dodać, że takie ciastka stanowią doskonałe źródło białka w diecie – właśnie ze względu na dodatek ciecierzycy. Szczególnie, że zawierają one niemal wszystkie egzogenne aminokwasy – są to aminokwasy niezbędne w diecie, które należy przyjmować z pożywieniem, ponieważ nie są one syntetyzowane w organizmie. Z tego względu warto, by ciecierzyca znalazła się w jadłospisie każdego z nas, a szczególnie osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej.

Jeśli wspominamy o źródłach białka, nie można zapomnieć, że jest nim również masło orzechowe. Doskonale sprawdzi się jako składnik diety osób na diecie bezmięsnej czy roślinnej, ale także tych, którzy prowadzą aktywny tryb życia. Zawartość białka w paście arachidowej wynosi 26 g na 100 g produktu, natomiast kcal masła orzechowego wynosi 581 na 100 g produktu.

5/5 - (1 vote)