20 porcji / 2173 kcal

Ciasteczka z orzechami makadamia

Składniki

150 g orzechów makadamia
300 g mąki pszennej
150 g masła
2 żółtka
55 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 g masła makadamia
100 g czekolady mlecznej
2 łyżki śmietanki 30%

Przepis

Posiekaj 100 g orzechów makadamia i wrzuć je do miski razem z mąką pszenną, zimnym masłem, żółtkami, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz masłem makadamia. Składniki zagnieć na zwarte ciasto, a następnie zroluj je w kształt długiego walca i pokrój na równe kawałki (powinno ich być około 20). Z każdego zrób kulkę i uformuj z nich okrągłe ciasteczka. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 16-19 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż będą lekko zarumienione.

Gdy ciasteczka będą już gotowe, przygotuj polewę. W tym celu rozpuść czekoladę z dwiema łyżkami śmietanki 30% w kąpieli wodnej. Możesz nie dodawać śmietanki, jednak wówczas polewa będzie nieco gęstsza. Ostudzone ciasteczka polej polewą, a następnie udekoruj 50 g posiekanych orzechów makadamia. Gotowe!

Łatwe, szybkie i pyszne ciasteczka z orzechami makadamia

Ciasteczka z orzechami makadamia i subtelnym dodatkiem masła orzechowego wyróżnia cudowna kruchość oraz subtelny smak. Tak niepowtarzalny i rozkoszny, że ma się ochotę po nie sięgać, aż do ostatniego ciasteczka. Ich ogromna zaleta to fakt, że są absolutnie banalne oraz bardzo szybkie w przygotowaniu. 15 minut i już możesz wrzucać je do piekarnika. Te pyszne domowe ciasteczka z orzechami makadamia na pewno wyjdą Ci już za pierwszym razem!

Ciastka z orzechami makadamia – co je wyróżnia?

Kiedy myślimy o ciastkach orzechowych, zazwyczaj wyobrażamy sobie, że są one z arachidami, orzechami laskowymi czy włoskimi. My jednak postawiliśmy na mniej popularny gatunek, jakim są orzechy makadamia. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na ich oryginalny smak. Są one bowiem słodko-słone, tak więc będą znakomicie pasowały do kruchych ciasteczek orzechowych.

Choć orzechy makadamia coraz bardziej zyskują na popularności, wciąż są zdecydowanie za mało doceniane. A przecież ze względu na swój bogaty skład chemiczny mają szereg właściwości zdrowotnych i odżywczych. Przede wszystkim wyróżnia je wysoka zawartość cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają wpływ na odpowiedni poziom cholesterolu HDL, czyli tzw. dobrego cholesterolu oraz obniżają poziom cholesterolu LDL, czyli tzw. złego cholesterolu.

5/5 - (1 vote)