8 porcji / 400 kcal

Batony z masłem orzechowym

Składniki

2 szklanki płatków śniadaniowych (np. kółka miodowe)
½ szklanki miodu
½ szklanki masła orzechowego

Przepis

Proponowany przez nas przepis przygotowuje się bez pieczenia. Wykonanie samej masy jest bardzo szybkie, a najwięcej czasu zajmuje jej chłodzenie. Miód wymieszaj ze zdrowym masłem orzechowym. Jeśli miód jest bardzo gęsty można go ostrożnie podgrzać. Masa z miodu i masła orzechowego musi być jednolita. Dodaj do niej płatki i ponownie dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż do formy do pieczenia albo niskiego, plastikowego pudełka. Sprawdzi się tu nawet deska do krojenia, ponieważ masa jest gęsta – nie ma możliwości, by spłynęła. Należy jednak pamiętać, aby przed jej wylaniem, formę lub inny pojemnik wyłożyć papierem do pieczenia – ułatwi to późniejsze wyjęcie batonów. Masę włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po schłodzeniu pokrój na porcje przypominające kształtem batonik.

Batony z masłem orzechowym – zdrowa przekąska

Bardzo wielu rodziców stara się, aby ich dzieci nie jadły niezdrowych słodkich przekąsek. Największym zagrożeniem w ich składzie są utwardzone tłuszcze, duża ilość cukru oraz barwniki. Zdrowe odżywianie to podstawa odpowiedniego rozwoju fizycznego i umysłowego, a także wzmocnienie odporności. Dlatego warto poświęcić chwilę czasu i przygotować swoim maluchom proponowane przez nas batoniki z masłem orzechowym. To szansa, że dziecko wybierze Twoją propozycję zamiast kupować gotowe produkty w szkolnym sklepiku. Przy okazji z pewnością sam nie będziesz mógł odmówić sobie spróbowania tej wyjątkowej przekąski.

Batony z masłem orzechowym – warianty przygotowania

Wybierając płatki śniadaniowe do naszego przepisu upewnij się, że nie mają one w swoim składzie niczego, czego sam nie chciałbyś zjeść. Na rynku dostępnych jest coraz więcej propozycji zawierających wyłącznie takie składniki jak pełne ziarno, miód, kakao czy cynamon. Do naszego przepisu z powodzeniem wykorzystać można zamiast płatków śniadaniowych preparowany ryż lub orkisz. Takie batoniki będą równie chrupiące i smaczne. Sięgnij także po odpowiednie masło orzechowe – czyli pozbawione ulepszaczy. Jeśli lubisz próbować alternatywne smaki, możesz zdecydować się np. na masło makadamia. Zawiera ono bardzo dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają dobroczynnie na układ krwionośny i regulują poziom tzw. złego cholesterolu.

Batony z masłem orzechowym przechowywać można ok. tygodnia w temperaturze pokojowej i ok. dwóch tygodni w lodówce.

5/5 - (1 vote)