16 porcji / 3290 kcal

Babka czekoladowo-orzechowa

Składniki

240 g mąki pszennej
120 g cukru
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
szczypta soli
100 g masła
2 jajka
120 g kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
120 ml mleka
50 g masła z orzechów laskowych
90 g mlecznej czekolady

Przepis

Do miski wsyp wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Do osobnego naczynia wbij jajka i roztrzep je przy pomocy widelca lub trzepaczki. Do jajek dodaj roztopione i przestudzone masło, a także kwaśną śmietanę w temperaturze pokojowej i wymieszaj wszystkie składniki. Teraz do miski z masą jajeczną dodawaj stopniowo suche składniki na zmianę z mlekiem. Całość wymieszaj, ale tylko do połączenia składników (szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach).

Gdy ciasto na babkę będzie gotowe, podziel je na dwie części. Do jednej dodaj masło z orzechów laskowych, natomiast do drugiej roztopioną i przestudzoną czekoladę. Bardzo dokładnie wymieszaj jedną oraz drugą masę, by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Teraz wysmaruj masłem formę na babkę i wlej do niej ciasto, naprzemiennie dodając masę orzechową i czekoladową. Na koniec, by uzyskać jeszcze ciekawszy wygląd baki po upieczeniu, delikatnie połącz ze sobą obie masy przy pomocy patyczka, mieszając nim ciasto okrężnymi ruchami. Następnie wstaw blachę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw ją do przestudzenia. Gotowe!

Pyszna babka orzechowa z czekoladą

Babka piaskowa to ciasto, które zna i lubi chyba każdy. Ten klasyk podobno nie ma sobie równych. Ale czy na pewno? My postanowiliśmy nieco urozmaicić tradycyjny przepis na babkę i stworzyliśmy jej nieco odmienioną wersję. To babka z masłem orzechowym oraz czekoladą, która nie tylko smakuje doskonale, ale również prezentuje się nadzwyczaj efektownie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i przekonaj się!

Połączenie słodyczy mlecznej czekolady z delikatnym smakiem pasty z orzechów laskowych to idealny pomysł na przepyszny deser. Sprawdzi się nie tylko jako ciasto na Wielkanoc, ale również na każdą inną okazję. To naprawdę prosty i szybki przepis, który możesz przygotować na przyjście gości lub gdy po prostu najdzie Cię ochota na coś słodkiego.

5/5 - (1 vote)