Orzechy pekan – wszystko, co warto o nich wiedzieć

Orzechy pekan – wszystko, co warto o nich wiedzieć

Orzechy pekan uważane są za jedne z najbardziej wartościowych przekąsek. To prawdziwa bomba witamin! A do tego niezwykle smaczna. Amerykanie tak pokochali pekany, że decydują się na zasadzenie orzeszników we własnych ogrodach. Co takiego jest w tych orzechach i dlaczego warto je wprowadzić do swojej diety? Odpowiadamy!

Orzechy pekan – co to?

Orzechy pekan wielu osobom przypominają orzechy włoskie ze względu na ich kształt. Jednak, gdy przyjrzymy się im lepiej, zauważymy, że są mniej pofałdowane, bardziej podłużne i płaskie. Ich smak jest bardzo ciekawy, a jednocześnie trudny do opisania. Na początku są lekko słodkie, by później zaskoczyć nas nutą goryczki. Dzięki temu orzechy pekan świetnie komponują się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi daniami. Warto także wspomnieć, że doskonale pasują do syropu klonowego.

Orzechy pekan – gdzie rosną?

Orzechy pekan naturalnie występują w centralnej i południowej części Stanów Zjednoczonych. Są to owoce ogromnych drzew, osiągających nawet 50 metrów wysokości, które nazywane są orzesznikami jadalnymi lub pekanowymi. Owocują przez około 300 lat. Orzechy pekan wymagają specjalnych warunków do wzrostu, dlatego nieprzypadkowo są uprawiane właśnie na tych konkretnych terenach. Uważa się, że najsmaczniejsze orzechy pekan pochodzą z Teksasu, a zwłaszcza z hrabstwa San Saba. Nazywa się je nawet pekanową stolicą świata.

Orzechy pekan były jednym z podstawowych składników diety rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Wynika to z faktu, że zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, a do tego są bardzo sycące. Już niewielka ich ilość jest w stanie na długo zaspokoić głód. Orzechy pekan są bowiem bardzo kaloryczne. W 100 gramach zawiera się niemal 700 kalorii.

Orzechy pekan – wartości odżywcze

orzechy pekan

Orzechy pekan to prozdrowotny składnik, który warto wprowadzić do swojej codziennej diety. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że aż 90% tłuszczów w nich zawartych to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływają na przyswajanie witaminy A, D, E oraz K. Oprócz tego działają pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego, pracę hormonów, jak i wzrok.

Warto również wspomnieć, że orzechy pekan podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu, czyli HDL oraz obniżają poziom „złego” cholesterolu, czyli LDL. Oznacza to, że chronią organizm przed rozwojem miażdżycy i zapewniają prawidłowy przepływ krwi. Dzienna dawka pekanów to także zastrzyk witamin z grupy B, jak również fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku, miedzi oraz selenu. Co więcej, orzechy pekan zawierają w składzie potężną dawkę antyoksydantów, które chronią nas przed wolnymi rodnikami, a także wpływa na blokowanie działań enzymów rakotwórczych.

Orzechy pekan – kalorie

Orzechy pekan to bardzo odżywczy produkt, który w 100 gramach dostarcza aż 690 kcal. Ma on bowiem ogromną zawartość tłuszczów – stanowią one aż 72% masy orzecha. Są to jednak bardzo zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają znakomity wpływ na organizm. Przede wszystkim obniżają poziom złego cholesterolu i mają właściwości przeciwzakrzepowe.

Z uwagi na wysoką kaloryczność orzechy pekan warto spożywać ostrożnie, najlepiej po kilka sztuk dziennie lub traktować jako dodatek do potraw. Dzięki temu na pewno nie przekroczysz swojego zapotrzebowania energetycznego.

Jeśli chodzi o wartości odżywcze w 100 gramach orzechów pekan, to wygląda to następująco:

  • tłuszcz – 72 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 6 g,
  • węglowodany – 14 g, w tym cukry – 4 g,
  • błonnik – 10 g,
  • białko – 9 g,
  • sól – 0 g.

Orzechy pekan a odchudzanie

Orzechy pekan świetnie pobudzają i przyspieszają przemianę materii. Wynika to m.in. z zawartości miedzi w ich składzie. Bierze ona bowiem udział w reakcjach enzymatycznych, które wspierają utrzymanie prawidłowego metabolizmu. Dodatkowo zwiększają one uczucie sytości, dzięki dużej zawartości tłuszczu oraz błonnika. Ponadto dużym plusem orzechów pekan jest fakt, że nie mają w składzie ani grama soli.

Zamiast surowych orzechów możesz wprowadzić do swojej diety również masło z orzechów pekan. Ze względu na swoją formę zyskuje znacznie więcej zastosowań – można je bowiem dodawać do różnego rodzaju potraw. Pamiętaj, by wybierać masła 100%, które w składzie nie mają zbędnych dodatków w postaci cukru, polepszaczy smaku czy konserwantów.

Orzechy pekan – zastosowanie

Choć orzechy pekan są jednym z najpopularniejszych gatunków orzechów w Stanach Zjednoczonych, dzisiaj stosowane są w kuchniach całego świata. Stają się coraz bardziej znane również w Polsce. Chętnie wprowadzamy je do swojego menu ze względu na znakomite wartości odżywcze. Orzechy pekan świetnie smakują solo, to oczywiste. Ale mogą być także znakomitym dodatkiem do różnego rodzaju ciast, babeczek, ciasteczek czy deserów, a także musli, owsianek i jogurtów. Sprawdzą się również jako składnik sałatek czy pesto. Wiele osób uwielbia łączyć je także z daniami mięsnymi oraz rybnymi. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się forma masła orzechowego. Jeśli szukasz czegoś o oryginalnym smaku, co doda Twoim daniom niepowtarzalnego charakteru, postaw na pastę z orzechów pekan i syropu klonowego. To świetny dodatek zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych.

Orzechy pekan – indeks glikemiczny

Dużym plusem orzechów pekan jest fakt, że mają one dosyć niski indeks glikemiczny, który wynosi jedynie 15. Co mówi nam to w praktyce? Otóż trawią się one stosunkowo powoli, co oznacza, że nie powodują wahań czy szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo dają uczucie sytości na długi czas.