Jaki krem orzechowy wybrać?

krem orzechowy a maslo orzechowe

Od hipermarketów po maleńkie osiedlowe sklepiki – w każdym z nich znajdziemy dziś najróżniejsze kremy orzechowe. Zaczyna się więc pojawiać pytanie – jaki wybrać? Który będzie najlepszy, najsmaczniejszy i najbardziej odżywczy? Na te i kilka innych ważnych pytań odpowiadamy w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury!

Krem orzechowy a masło orzechowe

Na wstępie warto odpowiedzieć sobie na pytanie, które nurtuje pewnie wiele osób. Czy krem orzechowy jest tym samym, co masło orzechowe? A może te dwa produkty różnią się od siebie konsystencją, smakiem czy też składem? Odpowiedź na to pytanie jest prosta: te dwa produkty nie różnią się od siebie absolutnie niczym. Ich nazwy stosowane są zamiennie, dlatego na etykietach niektórych smarowideł możesz przeczytać hasło „krem orzechowy”, a na innych „masło orzechowe”. Generalnie najistotniejszym aspektem, który różnicuje wszystkie produkty wykonane z orzechów, jest skład.

Po pierwsze – skład

No właśnie, skład przy wyborze kremu orzechowego odgrywa najistotniejszą rolę. Wybieraj produkty, które w składzie mają 100% orzechów – bez dodatku cukru, bez konserwantów i innych sztucznych dodatków czy polepszaczy smaku. Oczywiście dużą popularnością cieszą się teraz różne inne kompozycje smakowe w smarowidłach orzechowych, dlatego niekiedy znajdziemy w nich dodatek kokosa, soli himalajskiej czy połączenie kilku orzechów. Dotyczy to chociażby naszego kremu Cztery Orzechy, który w składzie ma 25% nerkowców, 25% prażonych orzechów laskowych, 25% migdałów oraz 25% prażonych orzechów arachidowych. Pamiętaj więc – w smarowidłach orzechowych należy unikać przede wszystkim zbędnych dodatków, które psują czysty skład produktu.

Rodzaje kremów orzechowych

Choć wśród smakoszy past orzechowych największą popularnością cieszy się zdecydowanie krem z orzechów arachidowych, rozpiętość smaków smarowideł jest dzisiaj zaskakująco duża. Powstaje coraz więcej różnorodnych kremów na bazie pysznych i zdrowych orzechów. Poniżej przedstawiamy kilka najciekawszych propozycji, które wzbogacą Twój codzienny jadłospis, a przy tym nadadzą potrawom wyjątkowego smaku.

Krem orzechowy pistacjowy

Krem pistacjowy powstaje z pieczonych pistacji i ma naprawdę wyjątkowy smak. Nie trzeba go podkreślać już żadnymi dodatkami. Powinien spróbować go każdy miłośnik kremów orzechowych. Oprócz walorów smakowych, wyróżnia się również zawartością wielu witamin i minerałów. Włączając krem pistacjowy do codziennej diety, dostarczysz swojemu organizmowi witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz E. To jeszcze nie wszystko, ponieważ ten krem orzechowy jest również źródłem potasu, magnezu, wapnia, kwasu foliowego, żelaza, fosforu, błonnika oraz cynku.

Krem z orzechów laskowych

Krem z orzechów laskowych jest dosyć płynny w porównaniu na przykład z kremem z arachidów. Powstaje z prażonych wcześniej orzechów i ma mocny, lekko gorzki, ale bardzo bogaty smak. Świetnie sprawdza się jako baza do przygotowania znacznie zdrowszej, domowej wersji Nutelli. Ten krem orzechowy zawiera potężną dawkę witaminy B6. Wpływa ona m.in. na produkcję serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia, która dodatkowo pomaga redukować lęk oraz niepokój.

Krem z orzechów nerkowca

Krem z nerkowców to zdecydowanie najsłodszy ze wszystkich kremów orzechowych. Ma subtelny i delikatny smak. Jest bardzo kremowy – w konsystencji podobny do pasty z fistaszków. Sprawdzi się jako dodatek zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Ten produkt doskonale wzbogaci dietę wszystkich wegan oraz wegetarian, którzy chcą uzupełnić niedobory białka oraz witamin i minerałów, które spowodowane są rezygnacją z mięsa czy nabiału. Krem z orzechów nerkowca jest także świetną bazą dla mieszanych maseł orzechowych. W naszej ofercie znajdziesz na przykład przepyszny mix nerkowca i kokosa, który posmakuje wszystkim miłośnikom słodkich przekąsek. To niespotykane połączenie okazuje się naprawdę znakomite. Taki krem będzie świetnym dodatkiem do deserów, przekąsek czy śniadań.

Krem z migdałów

Krem z migdałów to produkt, który powstaje ze słodkich, pieczonych migdałów. Jego konsystencja sprawia, że po prostu rozpływa się w ustach. Zawiera naprawdę dużą porcję białka – w 100 gramach pasty znajduje się go aż 20 gramów! Ponadto krem jest źródłem wielu składników odżywczych, a przede wszystkim witamin B2, E oraz błonnika. Co więcej, zwiera także sole mineralne i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ze względu na tak bogaty skład krem z migdałów jest odpowiedni w profilaktyce cukrzycy, a także chorób serca. Na koniec warto także wspomnieć, że zawiera on również fenyloalaninę, które wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Krem orzechowy crunchy

Krem orzechowy crunchy to również bardzo ciekawy produkt. W jego składzie znajdują małe się kawałeczki orzechów, które sprawiają, że jest on przyjemnie chrupiący i idealnie nadaje się na przekąskę. U nas znajdziesz krem przygotowany na bazie uwielbianych przez wszystkich fistaszków. Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznego masła orzechowego, sięgnij po ten produkt, który odmieni Twój codzienny jadłospis. Taki chrupiący krem z orzechów będzie świetnie smakował solo, ale jest też smakowitym dodatkiem do kanapek, owsianek, lodów, a także wypieków – ciast, tortów czy babeczek.

pyszne i zdrowe kremy orzechowe

Pyszne i zdrowe kremy orzechowe

Każdy z kremów, które przedstawiliśmy powyżej świetnie nadaje się zarówno do dań słodkich, jak również wytrawnych. To naprawdę uniwersalne produkty. Przydadzą się w kuchni i z pewnością szybko wpiszą się w Twój codzienny jadłospis. Wypróbuj, a na pewno nie pożałujesz. ?

4.7/5 - (4 votes)