Jaka powinna być konsystencja masła orzechowego?

Masło orzechowe jest coraz popularniejszym składnikiem w naszych jadłospisach. To zdrowy i odżywczy produkt, który może być dodatkiem do wielu słodkich i wytrawnych dań. Choć jeszcze kilka lat temu na półkach sklepowych obecne było wyłącznie klasyczne masło arachidowe, dzisiaj tych rodzajów jest wiele więcej i jest to m.in. masło z nerkowców, migdałów, orzechów laskowych czy pistacji. Jaką konsystencję mają te masła i do czego można je wykorzystać? Odpowiadamy!

Konsystencja masła orzechowego – co o niej wiemy?

Konsystencja masła orzechowego zależy przede wszystkim od tego, z jakich orzechów zostało wytworzone. Klasyczna pasta z arachidów ma kremową konsystencję, która nie jest ani zbyt gęsta, ani całkowicie płynna. Podobnie zresztą jak masło z nerkowców, które konsystencją jest bardzo zbliżone do masła z fistaszków. Natomiast masło z orzechów laskowych jest bardzo płynne, ponieważ same orzechy laskowe są bardzo oleiste. Z kolei masło migdałowe ma formę mięciutkiego musu, który rozpływa się w ustach. Jak widać, w zależności od rodzaju masła, jego konsystencja jest zupełnie inna. Co więcej, na konsystencję ma również wpływ stopień zmielenia masła orzechowego. Do wyboru mamy zarówno gładkie masła, jak i takie z kawałkami orzechów.

Ponieważ z masła orzechowego wytrąca się tłuszcz (co jest jak najbardziej naturalnym procesem), ważne jest także, by po pierwszym otwarciu słoika, dobrze wymieszać jego zawartość. Dzięki temu, pasta orzechowa będzie miała gładką konsystencję. Pamiętaj również o tym, że najlepszy przepis na masło orzechowe to masło składające się w 100% z orzechów. Każdy dodatek w postaci oleju palmowego, cukru czy konserwantów będzie psuł prawdziwy smak i konsystencję masła.

Która konsystencja masła orzechowego jest lepsza?

Płynna i delikatna czy zbita i klejąca – jaką konsystencję masła orzechowego wybrać? Wszystko zależy od tego, do czego zamierzasz stosować krem z orzechów. W niektórych daniach lepiej sprawdzi się lejące, zaś w innych gęste masło. Jaką pastę orzechową wybrać do swoich ulubionych posiłków? Podpowiadamy!

Płynna konsystencja masła orzechowego

Płynna konsystencja masła orzechowego świetnie sprawdzi się do przygotowania różnego rodzaju sosów do mięs czy warzyw. Jednym z nich jest sos satay, który można podawać także do spring rollsów. Także do przygotowania polewy z masła orzechowego najlepiej wykorzystać właśnie krem o płynnej konsystencji. Łatwo łączy się z innymi składnikami i dobrze rozprowadza się na powierzchni ciast, babeczek czy ciastek.

Zbita i klejąca się konsystencja masła orzechowego

Co zrobić z masła orzechowego o zbitej i klejącej konsystencji? Można wykorzystać je do przygotowywania kremowych zup, np. cudownie rozgrzewającego kremu z dyni, który jest idealnym posiłkiem na jesień i zimę, kiedy na zewnątrz robi się coraz chłodniej. Gęste masło orzechowe będzie również dobrym dodatkiem do owsianki, granoli czy kanapek. Świetnie sprawdzi się także do przygotowania lodów z masłem orzechowym.