Ekologiczne masło orzechowe – czym się wyróżnia?

Ekologiczne masło orzechowe to produkt, którego nie może zabraknąć w kuchni każdego, komu zależy na zdrowym odżywianiu oraz naturalnych składnikach w swojej diecie. Cenione jest za swoje walory smakowe, a także składniki odżywcze, jakich dostarcza organizmowi. Czym wyróżnia się ekologiczne masło orzechowe? Odpowiadamy!

Ekologiczne masło orzechowe, czyli jakie?

Ekologiczne masło orzechowe to masło pochodzące ze sprawdzonych oraz transparentnych źródeł, przygotowywane z najwyższej jakości orzechów od dostawców prowadzących certyfikowane uprawy ekologiczne. Dzięki temu wyróżnia się ono niepowtarzalnym, wyrazistym i charakterystycznym smakiem, a także niepodważalną świeżością. Warto również dodać, że właściwości masła orzechowego eko są także na najwyższym poziomie. Po brzegi wypełnione jest wartościami odżywczymi – witaminami oraz minerałami, które są niezbędne w codziennej diecie. Ekologiczna pasta z orzechów jest również wolna od szkodliwych substancji. To 100% masła w maśle – bez konserwantów, cukru czy oleju palmowego. To bezpieczny wybór, jeśli szukasz masła orzechowego w ciąży czy też dla dziecka.

Czy ekologiczne masło orzechowe jest lepsze od zwykłego?

Kwestia tego, czy masło orzechowe jest zdrowe, nie powinna budzić żadnych wątpliwości. Prawdziwa pasta, składająca się wyłącznie z naturalnych orzechów ze sprawdzonych i certyfikowanych źródeł to produkt, który można śmiało wprowadzić do swojego jadłospisu. Ekologiczne masło orzechowe nie zawiera zbędnych dodatków i składa się wyłącznie z naturalnych składników – jest wolne od oleju palmowego czy cukru. Wybierając masło orzechowe, zawsze sprawdzaj więc, co zawiera. Niestety zdarza się, że produkty ogólnie dostępne w supermarketach kryją w sobie zbędne dodatki, które psują skład pasty z orzechów.

Ekologiczne masło orzechowe – cena

Ekologiczne masło orzechowe najczęściej powstaje w małych manufakturach, które wytwarzają pastę z orzechów na mniejszą skalę. Stąd też nie są w stanie obniżyć cen do takiego stopnia, jak duże koncerny, produkujące dziesiątki tysięcy opakowań masła orzechowego dziennie i dystrybuujące je na cały kraj, a także za granicę. Lokalne firmy kładą duży nacisk na jakość oferowanych produktów. Inwestują w najnowocześniejsze maszyny do wytwarzania masła orzechowego, a nad każdym etapem produkcji czuwają wysoko wyspecjalizowani pracownicy. Zanim takie pasty orzechowe wyruszą w dalszą drogę, każde z nich przechodzi również kontrolę smaku i jakości. Stąd też ich cena może być nieco wyższa w porównaniu z masłami dostępnymi w marketach.