Pieczony filet z sandacza na kaszy pęczak z makiem w sosie z orzechów nerkowca i kokosa

(1 porcja) – 936,9 kcal

W filecie z sandacza nacinamy lekko skórę, posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy do rozgrzanego pieca (170*C ) na 10 minut. Kaszę pęczak płuczemy na sicie, a następnie przekładamy do garnka, dodajemy mak, masło i dolewamy 160ml wody. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 20minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i syropem z agawy.

W rondlu do bulionu warzywnego dodajemy masło z orzechów nerkowca i kokosa, dokładnie mieszamy rózgą i podgrzewamy na ogniu. Gęstość sosu regulujemy bulionem, doprawiamy solą i dorzucamy kilka liści świeżej mięty, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie nasz sos nabierze lekkości i świeżości.

Propozycja podania:
Na dnie głębokiego talerza układamy kaszę pęczak, następnie filet z sandacza i wokół polewamy sosem orzechowo-kokosowym.

Składniki

170g fileta z sandacza

70g kaszy pęczak

10g niebieskiego maku

10g masła

15g syropu z agawy

kilka liści mięty

40g masła z orzechów nerkowca i kokosa

60ml bulionu warzywnego

oliwa

sól

pieprz

Brak komentarzy

ZOSTAW KOMENTARZ:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *